Linkovi

Samit država severne i južne Amerike završen bez postizanja sporazuma o zoni slobodne trgovine


Dok su se i poslednji učesnici samita pripremali da napuste Mar del Platu, ministar inostranih poslova Argentine – Rafael Bielsa – rekao je da je završni dokument tako sačinjen kako bi iskazao razlike u gledištima dve najveće grupacije zemalja učesnika.

«U odnosu na pan-američku zonu slobodne trgovine, jedna grupa zemalja nije imala problema da nastavi pregovore u okviru zone kakva sada postoji. U drugom paragrafu Argentina, Urugvaj, Brazil, Paragvaj i Venecuela ukazuju da ne postoje uslovi da se o zoni slobodne trgovine pregovara.» - rekao je argentinski ministar inostranih poslova Rafael Bielsa.

Navedene države, osim Venecuele, več su članice regionalnog trgovinskog bloka poznatog kao MERKOSUR. Ministar Bielsa je konstatovao da članice MERKOSURA veruju da poseduju prednost u poljoprivrednoj proizvodnji, te da neveruju da bi pan-američka zona bila adekvatna s obzirom na velike poljoprivredne subvencije, kakve uživaju farmeri u zemljama poput SAD. Iz tog razloga, ukazao je Bielsa, te države žele da sačekaju rezultate sastanka Svetske trgovinske organizacije, koji se idućeg meseca održava u Hong Kongu, gde bi trebalo da bude pokrenuto pitanje poljoprivrednih subvencija u bogatim zemljama. Pan-američka zona slobodne trgovine ima podršku 29 drugih država učesnica, među kojima su i SAD.

Administracija predsednika Buša – koja smatra da će takva slobodna zona ojačati prosperitet i umanjiti siromaštvo na zapadnoj hemisferi – verovala je da je skup u Mar del Plati bio prilika da se ta ideja, koja je pokrenuta pre jedne decenije, sada oživi. Iako samit nije ispunio očekivanja zagovornika slobodne trgovine, sama ideja nije «sahranjena», kako se nadao venecuelanski predsednik Hugo Čavez.

Aregntinski ministar inostranih poslova je ukazao da «Ovo nije kraj zone slobodne trgovine. Ona je samo bila jedna od tema samita, koji se bavio drugim pitanjima. Bavio se mogućnošću otvaranja pristojnih radnih mesta, bavio se smanjenjem siromaštva i demokratskim sistemom vladavine. – zaključio je ministar Bielsa. Funkcioneri američke administracije su izrazili tiho zadovoljstvo rezultatima samita, ukazavši da su razmatrana važna pitanja i da je postignut određeni napredak.

XS
SM
MD
LG