Linkovi

Poslanici Skupštine ratifikovali sporazum o tranzitu NATO trupa kroz SCG


Sporazum omogućuje snagama NATO-a da sa pratećom opremom prolaze kroz Srbiju i Crnu Goru bez naknade, ali će državna zajednica moći izvesne usluge da naplati po najnižoj ceni. Ministarstvo spoljnih poslova državne zajednice smatra da je ovakva odluku Parlamenta još jedan korak ka Partnerstvu za mir i ubrzanim evroatlantskim integracijama i dodaje da će NATO trupe biti u prilici da intervenišu mnogo odlučnije i brže nego 17. marta prošle godine, u slučaju da albanski politički ekstremisti i teroristi na Kosovu krenu u ma kakvo nasilje nad Srbima ili međunarodnim snagama. I vojni analitičar Zoran Dragišić veruje da će ratifikacija ovog sporazuma ojačati pregovaračku poziciju Srbije u razgovorima o statusu Kosova.

Inače, premijer Vojislav Koštunica izrazio je očekivanje da će Skupština Srbije uskoro usvojiti rezoluciju kojom će dati mandat timu da pregovara. Koštunica je, na sastanku sa ambasadorima zemalja Evropske unije u Beogradu, naveo da su određena i načela u pregovorima koja počivaju na suštinskoj autonomiji, ali i protivljenju nametnutom rešenju za Kosovo.

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić izjavila je da će pregovarački tim Beograda imati manje od 20 članova i da će njihova imena biti saopštena za vikend i da će tim biti jedinstven, da će u njega biti uključeni i Srbi sa Kosova i Metohije i da će biti sastavljen na paritetnom principu.

A šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Srđan Đurić izjavio je da će pregovarački tim Beograda za pregovore biti formiran posle usvajanja odgovarajuće rezolucije u Skupštini Srbije, koju će predložiti Vlada.

XS
SM
MD
LG