Linkovi

Podrška predsedniku Bušu u javnosti i dalje je u padu


Zabrinutost javnosti zbog rata u Iraku i cene goriva, kao i podizanje optužnice protiv visokog zvaničnika, izgleda da ugrožavaju podršku koju predsednik Buš uživa u zemlji.

Dve nove ankete u poslednjih nekoliko dana ukazuju da je podrška javnosti predsedniku Bušu opala na do sada najniži nivo. Anketa dnevnika Vašington Post i TV mreže ABC ukazuje da predsednik Buš uživa podršku svega 39 posto Amerikanaca, a anketa TV mreže CBS, čiji su rezultati objavljeni dva dana ranije, stavlja tu podršku na 35 posto. Pored toga 58 posto ispitanika novije ankete izjavilo da sumnja u integritet predsednika Buša. Na samitu u Argentini predsedniku Bušu je postavljeno pitanje o sve slabijoj podršci:

”Jasno mi je da su neki preokupirani anektama. Mislim da je ovo četvrti ili peti put da mi se postavlja takvo pitanje. Način da se stekne poverenje američkog naroda jeste da se uspostavi jasan plan koji će svi razumeti i koji se tiče njihovih života i da se zatim odrade tačke sa tog plana.“

Rezultati anekta nisu iznenadjenje za mnoge analitičare koji kažu da je predsedniku Bušu naneta šteta zbog porasta američkih žrtava u Iraku, porasta cena benzina, odgovora saveznih organa na uragan Katrina, te neuspele nominacije Harijet Majers za sudiju Vrhovnog suda, a zatim i podizanja optužnice protiv Luisa Libija, bivšeg visokog savetnika potpredsednika Dika Čejnija. Opozicione demokrate su fokusirane na optužnicu protiv Libija, koja je rezultat istrage o otkrivanju identiteta tajnog agenta Centralne obaveštajne agencije, Valeri Plejm, pre dve godine. Luis Libi je na sudu izjavio da se ne oseća krivim ni po jednoj od pet tačaka optužnice. Muž gospodje Plejm je inače bivši ambasador Džozef Vilson koji je optužio administraciju predsednika Buša da je pogrešno predstavnila obaveštajne podatke o Iraku kako bi opravdala rat u Iraku. Bela kuća demantuje tu optužbu. Demokrate se zalažu za širu istragu o obaveštajnim podacima u Iraku. Medju njima je i predsednik Demokratske stranke Hauard Din:

”Iskreno rečeno, sve je ovo počelo zbog rata u Iraku. Predsednik nije rekao istinu kad je započeo ovaj rat. Svi to znamo. Bela kuća je zatim napala ljude, poput ambasadora Vilsona, koji su izneli dokaze da predsednik nije rekao istinu.“

Neki republikanci poput senatora Džona Kornina iz Teksasa smatraju da predsednik ima još dovoljno vremena da tokom naredne tri godine popravi utisak o sebi i pokaže zašto su ga Amerikanci ponovo izabrali pre samo godinu dana. Politički analitičari smatraju da bi predsednik trebalo da smeni neke ljude u administraciji i refokusira svoja nastojanja u nadi da će povratiti izgubljenu podršku. Medjutim, predsednik Buš je rekao novinarima u Argentini da su njegovi prioriteti i dalje rat protiv terorizma i situacija u Iraku.

”U toku je rat protiv terorizma. Moja administracija saradjuje sa prijateljima i saveznicima u pokušaju da udje u trag teroristima i privede ih pravdi pre no što nas ponovo napadnu. Borimo se protiv terorista u Iraku.“

U medjuvremenu, demokrate se nadaju da će im slaba predsednikova popularnost ići na ruku na kongresnim izborima iduće godine.

XS
SM
MD
LG