Linkovi

Evropska komisija odbija bilo kakav komentar na postojanje logora pod kontrolom CIA-e


U reakciji na tvrdnje američke štampe kako CIA-e na području istočne Evrope ima logore u kojima drži i muči pripadnike Al Kaide, poslanici Evropskog parlamenta traže hitnu i temeljitu istragu Brisela o istinitosti tih navoda.

Tvrdnje su iznete u Vašington Postu od srede, 2. novembra, o tome kako američka tajna služba na istoku evrope koristi skrivene i utvrdjene objekte koji datiraju još iz sovjetske ere za zatočenje i mučenje ključnih lidere terorista. Iako nije nađena tačna lokacija tajnog kampa (ili kampova), sama tvrdnja o njihovom postojanju bila je dovoljna za oštru reakciju eropskih poslanika- predstavnici liberala iz Velike Britanije, koja trenutno predsedava EU, najavili su kako će od evropskog komesara za unutrašnje poslove i pravdu, Franka Fratinija, zatražiti istragu koja će proveriti tvrdnju o evrentualnom učešću neke od evropskih članica u , kako se naglašava, "varvarskoj praksi" američkog "rata protiv terorizma".

Nekolicina članova Komiteta za gradjanske slobode Evropskog parlamenta će, kako se očekuje, od visokog predstavnika EU, Havijera Solane, tražiti da sa američkom stranom hitno razjasni šta su činjenice a šta novinarska fikcija. Ovo tim pre, što se u članku američkog lista govori o različitim metodama mučenja, zabranjenim američkim i medjunarodnim zakonima i konvencijama, zbog čega, bi, zagovornicima takvih metoda, tajna lokacija na istoku Evrope bila idealno rešenje.

Za sada, zvaničnici Evropske komisije i Saveta odbijaju da daju bilo kakve komentare na postojanje tajnog logora pod kontrolom CIA-e na istoku Evrope- za predstavnike Komisije i kancelarije Havijera Solane to je, u krajnjem slučaju, stvar bilateralnih odnosa Amerike i države u kojoj, eventualno, takvi logori postoje i ne dovodi se u bilo kakvu vezu sa Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG