Linkovi

Muzej kompjuterske istorije


Muzej kompjuterske istorije, na web adresi computerhistory.org, predstavlja pokušaj da se kompjutersko doba dokumentuje i objasni.

«Poenta muzeja je da se analizira računaraska revolucija i njen uticaj na ljude. Mi smo ovde da bismo sačuvali i budućim pokolenjima prikazali eksponate i priče iz doba informatike.»

Stiven Bruster je direktor za komunikacije Muzeja kompjuterske istorije, koji, kako kaže, poseduje najveću kolekciju predmeta koji imaju veze sa računarima - na svetu. U kojoj je nalazi više od 60 hiljada artikala. Ukoliko posetite muzej koji se nalazi u Silikonskoj dolini, moći ćete da vidite neke od tih predmeta, a vodiči u njemu su volonteri, koji su često i sami veterani računarske industrije, i mogu vam ispričati sjajne priče. Međutim, čak i da ne možete da dođete do Kalifornije, vredi posetiti onlajn verziju muzeja. Primera radi, možete pronaći izložbu koja se tiče kompjuterskog šaha. «U njoj ne samo da ćete pronaći artikle koji su izloženi u zgradi muzeja, već ćete moći da vidite i nešto više, neke materijale koji su korišćeni tokom postavke izložbe, ali sada nisu izloženi u samom muzeju. Postoji i mesto gde posetioci mogu da prokomentarišu izložbu ili kompujterski šah, a te konmentare će naravno moći da vidi svako ko poseti našu internet stranicu.» Muzej kompujterske istorije odaje počast pionirima industrije u svom Holu Kolega. Na veb-sajtu možete saznati sve o dostignućima tih muškaraca i žena, a u budućnosti se planiraju i video intervjui sa onima koji dobiju ovo priznanje. Tehnologija ima tendenciju da ide napred, ali Stiven Bruster ističe da je važno sačuvati hardver i softver koji su doveli do orgomnih i brzih promena prouzrokovanih kompjuterskom revolucijom. «Ono što kompjuterska revolucija čini danas i što je uradila do sada, verovatno će, kada se za hiljadu godina osvrnemo, biti smatrano većim uticajem nego što je imala indistrijska revolucija tokom 18. veka. Siguran sam de će se o tome voditi rasprave. Mi živimo u vremenskom periodu, gde mnoge od ovih stvari prolaze i blede, i ukoliko ih mi ne sačuvamo, niko neće.» Razmislite o brzom napretku kompjuterske tehnologije uz ComputerHistory.org, ili do tog linka dođite preko naše interent stranice - glasamerike.net.

XS
SM
MD
LG