Linkovi

Marti Ahtisari i na Kosovu uživa epitet iskusnog diplomate


Kada je u pitanju sposobnost Martija Ahtisarija da posreduje u pregovorima oko pitanja vezanih za zapadni Balkan, posebno oko Kosova, politički predstavnici Albanaca i Srba imaju identičan stav, medjutim razlike postoje kada su u pitanju rezultati i dostignuća njegove misije.

Marti Ahtisari, sudeći prema izjavama političkih predstavnika i institucija, i na Kosovu uživa epitet iskusnog diplomate koji može da doprinese pronalaženju pravednog rešenja za konačni status pokrajine. Vlada Kosova pozdravila je menovanje Ahtisarija konstatacijom da će iskustvo koje je on stekao u direktnim pregovorima oko kosovskog pitanja 1999. godine, biti dobro primenjeno i u fazi pregovora oko konačnog statusa.

Stav kosovske vlade je da, u procesu donošenja odluke, u obzir treba uzeti i želju većinskog, albanskog naroda na Kosovu. Sličan stav kosovskog predsednika Ibrahima Rugove preneo je za naš program njegov portparol Muhamed Hamiti koji je rekao da Ahtisarijeva misija treba da krene od poštovanja principa od kojih su najvažniji volja gradjana za suverenom državom, vladavina zakona i poštovanje prava manjinskih zajednica.

S druge strane predstavnik Srpskog Nacionalnog Veća Rada Trajković očekuje da će finski diplomata u proces pregovora isključiti dve, prema njenom mišljenju bitne stvari, a to su mogućnost da se nasiljem i terorizmom ostvare politicki ciljevi, i sa druge, ignorisanje jednostranih akata unutar Skupštine koji takodje mogu dovesti do isključivosti i sukoba. Mislim da će Ahtisari promovisati kompromis i konsenzus i da će sve one koji ne budu usmereni ka tom cilju sankcionisati, zaključila je Trajković.


XS
SM
MD
LG