Linkovi

Senat o predratnim obaveštajnim informacijama o Iraku "iza zatvorenih vrata"


Opozicione demokrate iskoristile su mogućnost da na zatvorenoj sjednici Senata, koji kontroliše republikanska stranka, zatraže istragu o tome da li je Bušova administarcija zloupotrijebila obavještajne podatke da bi opravdala rat u Iraku.

Lider demokrata u Senatu, Heri Rid /Harry Reid/ iz države Nevade, iznenadio je republikance kada se pozvao na rijetko upotrijebljavano pravilo broj 21, koje automatski pokreće “zatvoreno” zasjedanje.

Rid je htio da zna zašto se republikanci ne drže obećanja da će ispitati da li je Bušova administracija manipulisala predratnim obavještajnim podacima o Iraku 2003. godine.

Iračko oružje za masovno uništenje – administracija je navela kao ključni razlog za invaziju, ali zabranjeni arsenali nikada nisu pronađeni.

Senator Rid optužio je kolege iz republikanske stranke da zbog takvih propusta ne pozivaju administraciju na odgovornost:

"Kao i nebrojeno puta do sada ovaj Kongres koji kontroliše republikanska većina, konstantno interese ancionalne bezbjednosti podređuje uskostranačkim interesima" rekao je Rid i zaključio:

"Stalno štite asministraciju, umjesto da raščistimo šta se i kako dogodilo”."

Inicijativa demokrata prati podizanje optužnice protiv bivšeg šefa kabineta potpredsjednika Dika Čejnija, Luisa ‘Skutera’ Libija koji je kakao se navodi «opstruirao pravdu i lagao veliku porotu» u istrazi o tome ko je otkrio identitet tajnog agenta CIA-e Valeri Plejm, supruge Džozefa Vilsona koji je kritikovao rat u Iraku.

Senator Rid je rekao da je “optužnica protiv Libija pokazala o čemu se uistinu radilo – kako je administracija fabrikovala i manipulisala obavještajnim podacima kako bi pravdala rat u Iraku i istovremeno diskreditovala sve koji su joj se protivili”.

Nakon Ridovog obraćanja Senat je zasjedao iza zatvorenih vrata – bez prisustva senatskih saradnika, turista, TV kamera i drugih uređaja za snimanje. Za takvu inicijativu nije bilo neophodno odobrenje republikanske većine.

Republikanci su prvi put u posljednjih nekoliko godina uhvaćeni “sa spuštenim gardom”. Vođa većine u Senatu Bil Frist nazvao je taktiku senatora Rida političkim trikom.

"To znači da od sada, za narednih godinu i po, ja ne mogu vjerovati senatoru Ridu”, kazao je ogorčeni Frist.

Merđutim, taktika senatora Rida dala je rezultate. Ne samo da je priča o optužbi Luisa Libija ponovo došla u udarne vijesti američkih glasila, nego je nakon dvosatne “zatvorene” sjednice senator Frist najavio da će dvostranačka šestočlana senatska komisija do 14. novembra objaviti izvještaj o dosadašnjoj istrazi predratnih informacija o Iraku, koju vodi Odbor za obavještajne djelatnosti.

Senator Rid je rekao kako je to “pobjeda američkog naroda”

Predsjedavajući Odbora za obavještajne djelatnosti, senator Pet Roberts
iz Kanzasa, rekao je da je istraga koju vodi taj odbor i dalje u toku.

Podsjećanje na moguću manipulaciju obavještajnim podacima, došlo je u trenutku kada rejting američkog predsjednika u javnosti opada. Ne samo zbog optužnice prtotiv Libija, već i zbog slabog odgovora federalnih službi na uragan Katrinu i činjenici da je broj ubijenih američkih vojnika u Iraku prešao 2000. Demokrate su, po svemu sudeći, odlučile da je ovo pravi trenutak za napad.

XS
SM
MD
LG