Linkovi

Oslobođeno 500 zatvorenika iz Abu Graiba


Američka vojska je, uoči predstojećeg muslimanskog praznika, iz zatvora u Abu Graibu oslobodila 500 zatvorenika. Niko od oslobođenih, kako je saopšteno – nije učestvovao u nasilju. Američka vojska objavila je i da je juče ubijen još jedan vojnik. Tokom oktobra u Iraku su poginula 93 vojnika iz SAD.

U međuvremenu, iračka vlada ponudila je nagradu za informacije koje bi dovele do Marokanca Mosena Kajbera, poznatog i kao Abdul Rahim – koga sumnjiči za bombaški napad 29 septembra u Baladu, u kojem je poginulo 100 osoba.

Rahima marokanske vlasti traže zbog umiješanosti u bombaške napade u Kazablanci 2003. Inače, u saopštenju objavljenom na internetu, Al Kaida u Iraku saopštila je da će njen sud izreći presudu dvojici Marokanaca koji su 20. oktobra oteti na putu iz Jordana prema Bagdadu.

Istovremeno u Vašingtonu, američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld branio je na konferenciji za novinare odluku Pentagona da inspektorima Ujedinjenih nacija ne dozvoli posjetu pritvorenicima u zatvoru Gvantanamu, na Kubi.

Ramsfeld je odluku da se međunarodnim inspektorima ne dozvoli ispitivanje pritvorenika pravdao činjenicom da eksperti UN-a ne uživaju privilegije istražitelja Crvenog krsta. Ranije je objavljeno da su 24 zatvorenika u Gvantanamu natjerani da jedu kako bi prekinuli štrajk glađu.

Ramsfeld je u Pentagonu rekao da su pritvorenici pokušali i uspjeli da privuku pažnju medija. Organizacije za zaštitu ljudskih prava izrazile su zabrinutost zbog izvještaja da se sa zatvorenicima u zalivu Gvantanamo ne postupa humano.

XS
SM
MD
LG