Linkovi

Rezolucija o nezavisnosti Kosova na dnevnom redu 17. novembra


Tekst Rezolucije o nezavisnosti Kosova naćiće se na dnevnom redu Skupstine Kosova najkasnije do 17. Novembra, a ukoliko tekst dokumenta ne bude usaglašen biće vraćen na ponovno razmatranje, odluceno je na sastanku predsedništva kosovskog parlamenta.

Ostavljena je medjutim, mogućnost da se, ukoliko tekst bude usaglašen, zakaže vandredna sednica kosovskog parlamenta posvećena iskljucivo usvajanju tog dokumenta U tom kontekstu predložen je zajednički radni sastanak zakonodavne komisije i komisije za medjunarodnu saradnju sa parlamentarnim grupama i medjunarodnim pravnim ekspertima.

Tim povodom nosilac Srpske liste za Kosovo i Metihiju Oliver Ivanović izjavio je za Glas Amerike da ako takva rezolucija bude usvojena , svima treba da bude jasno da ona neće imati nikakvu pravnu i političku snagu. On je dodao da ni ova, ali ni neka druga Rezolucija koju bi donela Skupstina Srbije, neće imati uticaja na rezultat pregovora o konačnom statusu Kosova.

Ivanović je rekao da će medjunarodna zajednica i njen specijalni predstavnik utvrditi principe pregovora koji neće prihvatiti unapred odredjena rešenja i prava veta. Upitan da prokomentariše nesporazume u kosovskom pregovaračkom timu Ivanović je naglasio da nije iznenadjen takvim stanjem jer kako se približavaju pregovori o statusu, sve manje je sposobnih da na sebe preuzmu odgovornost, i sve manje spremnih da naprave dobro kompromisno rešenje.

XS
SM
MD
LG