Linkovi

Amerikanci proslavljaju "Noć veštica"


Poslednji dan oktobra je Helovin - "Noć veštica", jedan od najveselijih praznika, kada mnogi Amerikanci oblače kostime, jedu puno slatkiša i ponašaju se luckasto. Na proizvode za proslavu Helovina, Amerikanci godišnje potroše nešto manje nego sa proslavu Božića...

Ova proslava je prvobitno bila paganski običaj odavanja počasti mrtvima. Međutim, danas je to prilika za decu i odrasle da izborom kostima zaplaše jedni druge, dok trgovci u maloprodaji trljaju ruke, jer ove godine očekuju da će zaraditi 3 milijarde i tri stotine miliona dolara, 5 odsto više nego prošle godine. Prodavnica Helovin ekspres, u predgrađu Vašingtona već danima je puna kupaca.

Stiv kaže da je potrošio više od 150 dolara na razne ukrase za svoj kostim, ali da nije mogao ni da odoli jakni koju je video. Drugi mladić je za sada potrošio 100 dolara, koliko je i En spremna da potroši...

Kad padne mrak, deca idu od vrata do vrata traže slatkiše i uzvikuju “trick or treat“ (što u slobodnom prevodu znači dajte nam slatkiše ili ćemo vas uplašiti).

Uživaju i odrasli.

Stiv kaže da voli da se maskira i da uživa u tome. Odlično se provede jer to je prilika koja mu se jednom godišnje pruža - da obuče nešto, što inače ne bi nosio, u nadi da ga niko neće prepoznati.

Na godišnjoj Helovin paradi u Njujorku učestvuju hiljade ljudi. Za Helovin se tradicionalno izdube i ukrase bundeve, pomalo avetinjski se ukrase kuće i služi se hrana.

Međutim Teri Tibs kaže da ne treba zaboraviti svrhu proslave:

”Proslava je namenjena zabavi dece koja se maskiraju i skupljaju slatkiše“.

XS
SM
MD
LG