Linkovi

Crnogorska opozicija ponovo pokušava da se ujedini


U Crnoj Gori opozicija ponovo pokušava da se objedini. Srpska narodna stranka pozvala je stranke koje se zalažu za opstanak zajedničke države da potpišu ugovor kojim će se obavezati da neće razgovarati sa režimom Mila Đukanovića o održavanju referenduma. Međutim, u Socijalističkoj narodnoj partiji to smatraju provokacijom i najavljuju da njihovog potpisa na tom papiru-neće biti

"Ukoliko bi neko iz opozicije pristao da bude dekor u Đukanovićevoj referendumskoj igri bio bi vjerovatno kažnjen nestankom sa političke scene", saopšteno je iz te stranke.

I dok su Narodna stranka i DSS saopštile da će podržati inicijativu Srpske narodne stranke, najjača opoziciona stranka-Socijalistička narodna partija ocijenila je neozbiljnom tu inicijativu, posebno zato što je ona uslijedila nakon jučerašnjih stavova predsjednika SNP-a Predraga Bulatovića o očekivanjima o predlozima Venecijanske komisije koji se tiču referenduma.

No, stav da ne treba razgovarati o referendumu, Bulatović je saopštio francuskom ambasadoru u Beogradu Igu Perneu i naglasio kako SNP smatra da u 2006. godini nema potrebe za njegovim održavanjem.

Kako je objasnio, to je godina redovnih parlamentarnih izbora i neposrednih izbora za poslanike Skupštine Državne zajednice, uz istovremeni proces pregovaranja sa Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju.

Za to vrijeme, crnogorski predsjednik Filip Vujanović prenio je francuskom ambasadoru Igu Perneu da zvanična Podgorica očekuje da Evropska unija ohrabri dijalog vlasti i opozicije u pripremi referenduma.

I dok predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić očekuje da Venecijanska komisija u ponovnoj analizi crnogorskog Zakona o referendumu neće odstupiti od ranijeg stava u vezi sa istim pitanjem, potpredsjednik Skupštine Dragan Kujović francuskom ambasadoru je rekao da će crnogorska vlast zakazati referendum o nezavisnosti Crne Gore kada se sa Evropskom unijom dogovori o međunarodnim standardima u vezi sa izjašnjavanjem građana.


XS
SM
MD
LG