Linkovi

Kako Helovin budi strahove i pokreće neke socijalne i religiozne kontroverze


Pogrebna muzika, avetinjski zvuci, gusta paučina, kosturi i drugi zastrašujući prizori mogu se ovih dana videti širom Sjedinjenih Država. Praznik Helovin je ustvari kostimirana parodija na užas i strah starog paganskog keltskog festivala koji se održavao u jesen, pre mnogo stoleća. Prihvaćen od katoličke crkve, pre srednjeg veka, praznik u čast hrišćanskih svetaca dobio je naziv Helovin.

Iako Helovin već odavno nije verski praznik, još uvek ima elemente nekadašnjih verovanja u natprirodne, mistične pojave, veštice, magiju i vradžbine. Helovinu se posebno raduju deca, koja kostimirana u grupama, sa roditeljima ili sama, idu od vrata do vrata uzvikujući ”trick or treat,“ što u slobodnom prevodu znači dajte nam slatkiše ili ćemo vas uplašiti. Domaćini i sami često oblače kostime i dočekuju decu u polumraku, iz koga dopiru jezivi zvuci, dok se negde u pozadini klati neki kostur ili izviruje mrtvačka glava. Pošto, naravno ne uspevaju da zaplaše uporne posetioce, iskupljuju se čokoladama, bombonama, voćem i drugim poklonima.

Deca i odrasli maskiraju se za Helovin ne zato što veruju u natprirodne moći i veštice, već zato što je to za sve dobra prilika za zabavu. U proslavu Helovina uključen je dobar deo industrije - od restorana i barova, preko tekstilne industrije do proizvođača slatkiša. Amerikanci na proizvode namenjene proslavi Helovina godišnje potroše sedam miljardi dolara. Jedino se za Božić potroši više. Neki stručnjaci tvrde da zastrašujući deo Helovina ne predstavljaju ni kostimi, ni zvučni efekti, ni dekoracija - već nekontrolisana potreba potrošača za kupovinom.

XS
SM
MD
LG