Linkovi

Nova runda pregovora o severnokorejskom nuklearnom programu


Očekuje se da ti razgovori počnu u drugoj nedelji novembra, samo nekoliko dana pre nego što će u Južnoj Koreji biti biti održan samit azijskih i pacifičkih zemalja.

Prilikom dolaska na medjunarodni aerodrom u Seulu, pomoćnik američkog državnog sekretara Kristofer Hil, izrazio je oprezni optimizam u pogledu sledeće runde multinacionalnih razgovora o severnokorejskom nuklearnom programu:

”Mislim da je ohrabrujuće da su zemlje spremne da se vrate pregovorima, kao što je planirano.“

Kineski državni mediji ističu da je severnokorejski lider Kim Džong Il lično uveravao kineskog predsednika Hu Djintaoa, koji je upravo završio posetu Pjongjangu, da će se Severna Koreja idućeg meseca vratiti pregovorima. Ostale učesnice razgovora - Kina, Japan, Južna Koreja, Sjedinjene Države i Rusija - nude Severnoj Koreji bezbednost i političke i ekonomske olakšice ako ugasi svoje nuklearne programe. Pomoćniku američkog državnog sekretara Kristoferu Hilu sada predstoje susreti sa južnokorejskim pregovaračima, pre nego što bude otputovao za Japan. Po dolasku, Hil je izjavio da nova runda pregovora verovatno neće biti poslednja, jer je vreme predvidjeno za razgovore kratko, pošto će Južna Koreja već u trećoj nedelji novembra biti domaćin Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju, poznatog po skraćenici APEC:

”Nemamo mnogo vremena pa ćemo razgovore morati da nastavimo - bilo novim rundama, bilo produženjem ove runde.“

Očekuje se da će južnokorejski predsednik Ro Mu-hjun iskoristiti sastanak APEC-a za proširivanje medjunarodne podrške kooperativnom južnokorejskom diplomatskom pristupu prema severnokorejskom nuklearnom pitanju. Tokom četvrte runde šestostranih razgovora, održane u septembru, Severna Koreja je potpisala zajedničko saopštenje kojim se u načelu obavezala na ukidanje svog nuklearnog programa. Druge strane u tim pregovorima pristale su da, kako je rečeno ”u odgovarajuće vreme“ obezbede toj komunističkoj državi civilna nuklearna postrojenja.

Južna Koreja i Sjedinjene Države kažu da će to ”odgovarajuće vreme“ doći tek kada Pjongjang bude prijavio sve svoje nuklearne sposobnosti i dozvolio medjunarodnim inspektorima ulazak u zemlju. Ali jedan visoki severnokorejski diplomata izjavio da njegova zemlja neće preduzeti ništa od toga dok joj ne bude isporučen jedan nuklerani reaktora za civilnu upotrebu.

XS
SM
MD
LG