Linkovi

Skupština SCG bez stava o sporazumu državne zajednice i NATO


Poslanici Skupštine Srbije i Crne Gore nisu se danas izjasnili o sporazumu izmedju državne zajednice i NATO o tranzitnim aranžmanima za podršku mirovnim operacijama jer je isteklo radno vreme skupštine, a naredno zasedanje zakazali su za sledeći petak.

Sporazum koji je izazvao oštre reakcije pojedinih stranaka, ali i pojedinih ministarstava Vlade Srbije i državne zajednice predviđa da vlasti u Beogradu budu obaveštene o načinima transporta NATO snaga i da u dogovoru sa njima bude projektovana ruta kretanja, mada Alijansa nema obavezu da dostavlja spisak inventara ili rutinsku carinsku dokumentaciju o osoblju i opremi koji prolazi preko teritorije državne zajednice.

Obrazlažući pred poslanicima potrebu ratifikacije ovog Sporazuma šef diplomatije Vuk Draškovč izjavio je da je sada povoljan trenutak za njegovo potpisivanje, jer Srbija i Crna Gora ulazi u pregovore o budućem statusu Kosova. Mi na Kosovu nemamo ni vojsku ni policiju a ovaj Sporazum nam omogućava da budemo saveznici sa onima koji na Kosovu imaju oružanu silu, rekao je Drašković.

Inače, šef diplomatije državne zajednice smatra da tim koji će pregovarati o budućem statusu Kosova treba da vodi predsednik Srbije ili premijer ali da će o tome uskoro biti postignut dogovor.

A predsednik Srbije Boris Tadić smatra da rešenje pitanja Kosova ne sme da ugrozi ni jednu od nacija koje žive na Kosovu i u regionu i zatim naglasio da Srbija želi da reši problem Kosova koji nije samo njen nacionalni problem već regionalni i evropski i u procesu rešavanja tog problema Srbija očekuje poštovanje međunarodnih principa i međunarodnog prava.

I premijer Vojislav Koštunica izrazio je uverenje da će princip Kontakt grupe o nedeljivosti Kosova biti primenjen i na Srbiju i ocenio kao nezamislivo da se rasparčava jedna demokratska država.

XS
SM
MD
LG