Linkovi

Represivne vlade koriste američku tehnologiju za kontrolu pristupa internetu


Zemlje sa represivnim režimima, poput Kine i Irana, koriste američki kompjuterski hardver i softver da bi kontrolisale ono što njihovi gradjani vide na internetu.

Informacija je moć, a za zemlje poput Kine i Irana ta ideja znači strogu državnu kontrolu nad masovnim medijima. U eri dominacije radiodifuznih i pisanih medija, kontrola je bila relativno laka i efikasna, ali individualne komunikacije preko interneta zadaju priličnu glavobolju represivnim režimima. U Kini, od milijardu i 300 miliona stanovnika, 94 miliona koristi internet. Iran ima 68 miliona gradjana, medju kojima 4 miliona ima pristup toj kompjuterskoj mreži. Neki iranski provajderi koriste američki softver za filtriranje, odnosno cenzurisanje pristupa internetu, ali američkim kompanijama je zabranjeno da direktno trguju sa Iranom. Medjutim, u Kini nije isti slučaj, pa neki optužuju američke kompanije za dobrovoljnu saradnju sa kineskim vlastima.

Kineski novinar Ši Tao, nedavno je osudjen na 10 godina zatvora zbog, kako je rečeno, ”odavanja državnih tajni inostranstvu.“ Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je internet pretraživač Jahu preneo kineskim vlastima podatke o vlasniku i-mejl adrese i tako im pomogao da uhapse pomenutog novinara. Rebeka MekKinon, iz Berkmanovog Centra za internet i društvo, kaže da je situacija u pravnom smislu veoma zapetljana, jer se uredjaji američkih kompanija koriste i u slobodnim zemljama za blokiranje štetnih sadržaja, kao što su virusi, ili za sprečavanje da se preko kompjutera dostupnim deci posećuju pornografski sajtovi. Ali ona kaže kako veruje da neke američke kompanije obučavaju kineske vlasti u tome kako da blokiraju pristup odredjenim adresama.

”Kada te kompanije prodaju svoje proizvode, one ne prave razliku izmedju onoga šta bi trebalo da objašnjavaju kupcima i onoga šta ne bi trebalo da im kažu. Ne kažem da bi trebalo da Kini uskratimo pristup internetu ili da joj ne prodajemo naše uredjaje. Ali, s jedne strane tvrdimo da - kao Amerikanci - verujemo u slobodu govora, a s druge strane naše kompanije pomažu u gušenju te slobode.“

Pre kratkog vremena, Kina je čak pooštrila kontrolu interneta, objavivši nove propise o posećivanju sajtova koji prenose vesti. Upitan o tome, predstavnik američkog Državnog sekretarijata Šon MekKormak, rekao je da Vašington smatra slobodu govora univerzalnim pravom:

”Svaki pokušaj ograničavanja slobode izražavanja, svako nastojanje na ograničavanju slobode štampe, za nas predstavlja izvor zabrinutosti.“

Upitan da prokomentariše pojavu da američke kompanije pomažu kineskim vlastima u cenzuri interneta, Mek Kormak nije odgovorio direktno, ali je priznao kako mu nije poznato da se izmedju američke vlade i američkih proizvodjača kompjuterskog hardvera i softvera vode bilo kakvi razgovori o tom problemu.

XS
SM
MD
LG