Linkovi

Pedi Ešdaun: BiH je od post-stabilizacijskog vremnena prešla u evro-integracije


Za BiH je najteže vrijeme prošlo, uvjeren je Visoki predstavnik, lord Ešdaun, koji, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, naglašava da je zemlja od post-stabilizacijskog vremnena, prešla u vrijeme evro-integracije. Zemlja je, konačno, krenula ravno prema cilju- usaglašavanju sa Briselom, naglašava Visoki predstavnik, lord Ešdaun, koji smatra da je sada najvažnije proći kroz proces pregovora do tačke koja će značiti nezustavljivo pridruženje Uniji.

Ešdaun: Čim se to postigne, savim novo polje mogućnosti će se otvoriti za BiH. Tada ćemo moći razgovorati o funkcionalnosti države, koja je ključno pitanje. Funkcionalnost je, po meni, ključna stavka naredne faze. Uz ovo, za nas je došlo vrijeme za povlačenje ovakvog oblika medjunarodnog prisustva. Sada je neophodno sve više odgovornosti prebaciti na bh političare, posebno pred izbore zakazane za narednu godinu. Kada stanovnici BiH izadju na izbore, nadam se da će tada glasati za vladu koja će u potpunosti biti demokratska i nezavisna".

Glas Amerike: Da li pred zemljom joss uvijek stoje izazovi koji bi je mogli okrenuti prosslosti?

Ešdaun: Naravno, prošlo je deset godina da bi se oslobodili ostataka rata. Ne treba zaboraviti, svojevremeno je Medjunarodna komisija ostala u Austriji 10 godina poslije rata. Potrebno je dugo vremena da bi se ponovo izgradila funkcionalna država. Dakle, izazovi će se nastaviti i biće prisutni još dugo vremena. Još dug put treba preći ali veoma važna stvar je da je BiH sada napravila prelaz od stabiliziranja mira prema traziciji i Evropi, od zemlje sa snažnim medjunarodnim prisustvom, prema državi koja sama sobom vlada, putem vlastitih demokratskih institucija".

Glas Amerike: Imajući na umu sve čessće pozive na promjenu Dajtona i strah koji to izaziva kod političara iz RS od razgradnje entiteta, kakva je buddućnost RS u takvoj državi?

Ešdaun: Budućnost RS je garantovana Dejtonom. Niko je ne može razgraditi osim njenih gradjana. Pitanje vezano za RS nije da li će nastaviti da postoji kao entitet- naravno da hoće. Pravo pitanje je kada će shvatiti da entitet nije država. Oni mogu postojati samo u okviru Bosna i Hercegovine. Zato je moj savjet političarima RS da napuste ideju da su država a da prihvate ideju da njihova budućnost leži u RS kao integralnom dijelu BiH.

XS
SM
MD
LG