Linkovi

Predsednik SAD traži da UN proglase Siriju odgovornom 'za stalno podržavanje terorizma'


Predsednik Buš je izjavio da Sirija destabilizuje Liban i da Ujedinjene nacije moraju da proglase Damask odgovornim za – kako se predsednik izrazio – stalno podržavanje terorizma. Izveštač Glasa Amerike iz Bele kuće, Skot Sterns, javlja da Sirija kritikuje istragu ubistva bivšeg libanskog premijer Refika Haririja koju su sprovele Ujedinjene nacije i tvrdi da je ona politički motivisana.

Predsednik Buš želi da Ujedinjene nacije preduzmu akciju protiv Sirije, posle objavljivanja rezultata istrage Ujedinjenih nacija koji ukazuju na umešanost sirijskih i libanskih zvaničnika u atentat na bivšeg libanskog premijera Refika Haririja. Američki predsednik je rekao da Sirija pomaže destabilizaciju regiona podržavajući palestinske ekstremiste i dopuštajući teroristima da prelaze u Irak i pridruže se pobuni protiv američkih trupa u toj zemlji.

«Sirija destabilizuje Liban, dopuštajući teroristima da koriste njenu teritoriju da bi stigli do Iraka, i dajući utočište palestinskim terorističkim organizacijama. Ujedinjene nacije su usvojile oštre rezolucije protiv terora. Svetska organizacija sada mora da dejstvuje i Sirija i njeni lideri moraju da budu proglašeni odgovornim za stalno podržavanbje terorizma, uključujući i bilo kakvu umešanost u ubistvo premijera Haririja.»

Šef tima Ujedinjenih nacija koji je istraživao Haririjevo ubistvo, traži da Sirija više sarađuje sa istragom. Nemački tužilac Detlev Mehlis je saopštio Savetu bezbednosti da bi Sirija trebalo da sprovede sopstvenu istragu na otvoren i transparentan način i pomogne da se dođe do jasnije slike atentata izvedenog prošlog februara.

U Mehlisovom izveštaju obelodanjenom prošlog četvrtka, navodi se da su zvaničnici sirijske službe bezbednosti kovali zaveru za ubistvo Haririja, zajedno sa nekim libanskim zvaničnicima. Mehlis je rekao da će – kada istraga bude završena – od libanskih vlasti zavisiti kakva bi pravosudna akcija mogla da se preduzme.

Sirijski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Fejsal Mekdad, rekao je da je Mehlisov izveštaj načinjen pod uticajem sirijskih protivnika i da ga treba pobijati paragraf po paragraf. Ne imenujući direktno administraciju predsednika Buša, ambasador Mekdad je doveo u pitanje – kako se izrazio – stvarne ciljeve onih koji toliko žure da prihvate sudove koji potkrepljuju njihove ekstremne pozicije.

Očekuje se da će američki i francuski zvaničnici ubrzo da počnu da dele tekst zajedničke rezolucije Ujedinjenih nacija kojom se podržava Mehlisova istraga. Nije jasno da li bi to bio poziv na akciju protiv Sirije ili jednostavan zahtev da ona više sarađuje u istrazi koja se vodi.

XS
SM
MD
LG