Linkovi

Preminula Roza Parks - borac za ljudska prava


Roza Parks – žena koja je dala poseban podsticaj američkom pokretu za građanska prava i borbi protiv rasne segregacije, umrla je u 92. godini.

Pre gotovo 50 godina, Roza Parks, Afroamerikanka, donela je jednostavnu odluku koja je nadahnula revoluciju. Dok se vozila u prednjem delu rasno podeljenog autobusa u Montgomeriju, u Alabami, jedan Belac je zatražio da mu ustupi svoje mesto. Roza Parks je to odbila.

«Nisam htela. Mislila sam da ne treba to da uradim. Osećala sam da nije ispravno da to dalje trpimo», prisećala se Roza Parks te situacije.

Segregacioni zakoni su u to vreme i dalje bili na snazi još otkako je u periodu obnove posle građanskog rata traženo razdvajanje rasa u autobusima, restoranima i javnim objektima širom juga Sjedinjenih Država. Roza Parks je bila uhapšena, suđeno joj je i proglašena je krivom za kršenje segregacionih zakona.
Njeno hapšenje je navelo crnu zajednicu da 381 dan bojkotuje gradski autobuski saobraćaj. Protest je predvodio mladi, harizmatični propovednik po imenu Martin Luter King.

«Sada već nekoliko nedjelja, mi, crni stanovnici Montgomerija, nenasilno protestujemo zbog nepravde koju godinama doživljavamo u autobusima», rekao je King.

Bojkot je prekinut kada je Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio da je segregacionistička politika u gradskim autobusima nezakonita i kada je pokrenut lanac događaja koji su doveli do kraja legalne segregacije u Sjedinjenim Državama.
Roza Parks je postala slavna kao majka pokreta za građanska prava i nastavila svoju borbu za jednakost na nacionalnoj sceni.

Gradonačelnik Detroita, Kvami Kilpatrik, veruje da je njena borba za jednakost koristila ljudima širom sveta.

«Ona je verovanto najvažnija ličnost u istoriji sveta. Trenutak najvažnije promene u građanskim pravima ili u borbi za jednaka prava.»

Roza Parks je dobila Kongresnu zlatnu medalju za svoj rad i dobila počasti čak i od grada koji joj je svojevremeno zabranjivao da sedi u prednjem delu autobusa. Ali baština ove nekadašnje krojačice koja je pokrenula celu naciju, nešto je što prevazilazi granice.

«Volela bih da budem zapamćena kao osoba koja je htela da bude slobodna… i da drugi ljudi budu isto tako slobodni.»

Roza Parks je umrla u 92. godini.

XS
SM
MD
LG