Linkovi

Janjić: Albanci za Kosovo pripremili scenario 'balkanskog Tajvana'


U međunarodnoj zajednici vlada optimizam u pogledu predstojećih pregovora o budućem statusu Kosova. Međutim, određeni krugovi koji pretpostavljaju da bi se do rješenja moglo doći za šest do devet mjeseci pretjerano su optimistični, kaže za Glas Amerike koordinator beogradskog Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić.

«Moj utisak je da međunarona zajednica nije potpuno svesna i spremna da reaguje na sve rizike koji će se sada pojaviti», kaže Janjić i dodaje da međunarodno insistiranje na kompromisnom rješenju mora da bude praćeno organizovanom akcijom pritiska i kontrole i jedne i druge strane u pregovorima.

«Naivno je vjerovati da će samo na apele odreagovati i jedna i druga strana, pogotovo što je međunarodna zajednica propustila priliku prije tri mjeseca da opomene albansku stranu, odnosno Ibrahima Rugovu koji je proglasio politiku status prije standarda, zahtijevajući prvi nezavisnost Kosova pa onda decentralizaciju i sve ostalo. Mislim da je krajnje vrijeme i da to mora u narednih mjesec da se uradi, da se preko zvaničnih foruma, preko Savjeta bezbjednosti i Kontakt grupe, jasno stavi albanskim političarima do znanja da ne dolazi u obzir nikakva rezolucija o nezavisnosti, nikakav referendum o ustavu i onda neka vrsta jednostranog priznanja. Albanci su pripremili taj scenario po kojem bi kosovsku krizu pretvorili u neku vrstu ‘balkanskog Tajvana'», ističe Janjić.

Beograd mora vrlo odgovorno da pristupi pregovorima i ne smije nikako da dozvoli da bude kriv za eventualnu, ali moguću blokadu procesa, smatra Janjić. On upozorava da Beograd mora da se spermi i za slučaj da u toku pregovora na Kosovu dođe do eskalacije nasilja.

“Beograd mora da se spremi za ozbiljan mirovni proces i, istovremeno, za seriju reakcija ako dođe do nasilja kakvo je bilo marta 2004. Što bi se reklo, da se spremi za bezbjednosno-politički-diplomatski odgovor, ali prije svega za mirovne pregovore”.

Pregovaračka platforma Beograda ima ogroman značaj u predstojećem procesu. Dušan Janjić preporučuje da zvanična Srbija počne da razmatra opciju koja se sugeriše iz određenih međunarodnih krugova – uslovnu nezavisnost Kosova.

“Ne da bi je prihvatio, već - jednostavno - da bi znao koji su rizici, kako iz toga izaći i kako tu uslovnu nezavisnost, zapravo, napuniti sadržajem. Ona sama po sebi ne mora biti opasna za Beograd i njegove interese ukoliko sadržaj bude na pr. puna decentralizacija, raščišćavanje ekonomskih odnosa, smirivanje opštenj stanja na Kosovu i u regionu. Sve u svemu, treba se spremiti za seriju pregovora i, mislim, jedan dugogodišnji mirovni proces”.

Tim procesom, najvjerovatnije će, prema najavi generalnog sekretara UN Kofija Anana, upravljati finski diplomata Marti Ahtisari. Jedan broj srpskih zvaničnika ranije je govorio kako je za Beograd Ahtisarijevo posredovanje (zbog njegovog članstva u Međunarodnoj kriznoj grupi, koja se založila za uslovnu nezavisnost Kosova) u pregovorima neprihvatljivo, što nije dobro - smatra Janjić:

“Sama činjenica da će Ahtisari biti izabran, govori da politika protivljenja nije dala rezultate, a u politici je najgore kada ne postižete rezultate. Što se, pak, Ahtisarija tiče – on ima svoje pluseve i minuse, i nevidi razloga da u Beogradu bude nervoze zbog njegovog imenovanja. Osnovno što mu Beograd pregovara je to da je on unaprijed iskazao svoj stav i da je on, zapravo, simbol politike zuslovne nezavisnosti. Opet se vraćam na ono što sam već rekao - uslovna nezavisnost, ako joj se da nekakav sadržaj, ne mora da bude loša”, smatra Janjić.

Po riječima koordinatora foruma za etičke odnose, “bilo bi poželjno da Beograd - pored dobro pripremljene pozicije i strategije - učini napor da u pregovarački proces uključi i susjedne balkanske države”.

XS
SM
MD
LG