Linkovi

Buš predlaže da Bernanki zameni Grinspena


Američki predsednik Buš je saopštio svoj izbor za predsednika Centralne banke. Novinarka Glasa Amerike Pola Vulfson izveštava da je predsednik zamolio Bena Bernankija, svetski priznatog ekonomistu i svog glavnog ekonomskog savetnika, da zameni Alena Grinspena na položaju predsednika Federalnih rezervi.

Predsednik Buš je rekao da su Federalne rezerve simbol finansijskog sistema Sjedinjenih Država u svetu, dodavši da odluke koje se donose u toj instituciji utiču na život i standard svih Amerikanaca. Predsednik je rekao da je Ben Bernanki prava ličnost da preuzme kormilo.

«On je stekao reputaciju na osnovu svoje intelektualne čvrstine i integriteta. Uživa veliki ugled u globalnoj finansijskoj zajednici i biće izuzetan predsednik Federalnih rezervi.»

Bernanki je od prošlog juna bio šef predsedničkog Saveta ekonomskih savetnika, bivši je član Upravnog odbora Federalnih rezervi, a bio je i šef katedre za ekonomiju na Prinstonskom univerzitetu. Peredsednik je istakao da je on čovek besprekornih kvaliteta.

«On je izgradio izuzetnu sliku o sebi i kao naučnik i kao političar. Autor je nekoliko naučnih knjiga i jedan od najcitiranijih ekonomista u svetu.»

Kada Senat potvrdi njegovo imenovanje, očekuje se da će Bernanki preuzeti položaj čim sadašnji predsednik Federalnih rezervi, Alen Grinspen, ode u penziju 31. januara iduće godine. Grinspen je na tom položaju od avgusta 1987. Pored uloge u ekonomiji Sjedinjenih Država, predsednik Federalnih rezervi nadgleda i reguliše bankovno poslovanje, sprovodi monetarnu politiku i vodi ekonomska istraživanja. Prilikom svog imenovanja, Bernanki je stajao pored predsedika Buša sa jedne strane, dok je Grinspen stajao sa druge. Predsednik je rekao da je Grinspen legenda.

«On je bio dominantan u svojoj eri, kao što to nije bio nijedan šef Centralne banke u istoriji. Doprineo je boljem životu svih Amerikanaca i ja mu se na tome zahvaljujem.»

Kao i Grinspen, i Ben Bernanki je republikanac, koji generalno izbegava da zauzima stranu. Prihvatajući nominaciju, Bernanki je rekao da se nada da će biti predsednik Grinspenovog tipa.

«Ukoliko budem izabran na ovaj položaj, prvi prioritet će mi biti održavanje kontitnuiteta sa politikom i strategijom uspostavljenim tokom Grinspenovih godina.»

Ništa nije saopšteno u vezi sa datumom održavanja pretresa o ovom imenovanju, ali je Bernanki prošao kroz postupak potvrđivanja pre svega četiri meseca, kada je postavljen na svoj sadašnji položaj predsednika Saveta ekonomskih savetnika.

XS
SM
MD
LG