Linkovi

Odluka Saveta bezbednosti o početku pregovora - očekivana


U prvim reagovanjima na odluku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da odobri početak pregovora o budućem statusu Kosova - političari u Srbiji i crnoj Gori uglavnom ističu da je reč o očekivanom potezu.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je kako je odluka Saveta bezbednosti očekivana i kako Srbiji predstoji period teških i kompleksnih pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije.

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić izjavila je da se Beograd zalaže za dijalog za konferencijskim stolom i da šatl diplomatija nije rešenje koje srpske vlasti preferiraju, ali da će ga prihvatiti kao početni model rada jer se ne može izbeći.

Sanda Rašković Ivić smatra da je rano govoriti o donjoj granici u pregorima o statusu Kosova, a zatim ponovila da bilo kakva priča o nezavisnosti Kosova ne dolazi u obziri, bilo kakav gubitak suvereniteta i cepanje ne dolazi u ozbir, jer ako nema podele Kosova nema ni podele Srbije.

Posle razgovora sa Sandom Rašković Ivić, šef delegacije Parlamentarne skupštine NATO-a Vahit Erdem rekao je novinarima da je pitanje Kosova jedno od ključnih pitanja i da će se mnoge stvari mnogo brže i lakše rešavati kada se taj problem reši. Erdem je izrazio nadu da će u narednim mesecima doći do sporazumnog rešenja bez obzira što postoje dva oprečna stava i dodao da će NATO i Ujedinjene nacije raditi na očuvanju bezbednosti na Kosovu i da su greške sa kojima su ranije bili suočeni sada prevaziđene.

Odluku o početku pregovora o statusu Kosova predstavnici kosovskih institucija nazvali su istorijskom odlukom koja znači preokret i novu fazu u ostvarivanju nezavisnosti Kosova, dok predstavnici kosovskih Srba ocenjuju da je to bila očekivana odluka posle izveštaja Kaja Ejdea, koji je, kako kažu, dao ton sednici Saveta bezbednosti.

Kosovski premijer Bajram Kosumi izjavio je u Tirani da će se početkom novembra u Prištini sastati predsednici vlada Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore i dodao da je i srpski premijer dobrodošao.

On je rekao da je dužnost vlade Kosova da realizuje volju gradjana koji žele nezavisnu i suverenu državu i izrazio uverenje da će Kosovo naredne godine postati nezavisna država. Dodao da će vlasti ponuditi sve garancije manjinama u pokrajini.

Šef albanske diplomatije Besnik Mustafaj izjavio je u Briselu da Kosovo treba da dobije "uslovnu nezavisnost" i da bi to moralo biti predočeno odmah na početku pregovora o statusu pokrajine.

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović rekao je da je ishod sednice Saveta bezbednosti očekivan i da Srbija treba da se pripremi za naredne korake u tom procesu i pozvao državne činovnike da ubuduće obaveštavaju gradjane Srbije o realnim mogućim ishodima.

Bivši predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović ocenio je očekivanom odluku Saveta bezbednosti i kritikovao zvanični Beograd za neaktivan pristup kojim se, kako je naveo, "zapravo, odrekao Kosova i Metohije".

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je državna delegacija Srbije i Crne Gore kada se radi o statusu Kosova ne sme da pristane na ucene i pritiske i da se mora striktno držati rezolucije 1244.

On je beogradskoj agenciji Beta rekao se da je Savet bezbednosti informisan da je stanje na Kosovu neodrživo i da ga treba menjati ali, kako je istakao, "niko se nije usudio da kaže da bi Kosovo trebalo da dobije nezavisnost, iako je to provejavalo iz govora Kaja Ejdea i Sorena Jesena Petersena".

/Miša Brkić, Beta/

XS
SM
MD
LG