Linkovi

Trilateralni samit Japana, Australije i SAD u Tokiju


Zvaničnici iz Japana, Australije i Sjedinjenih Država, održali su sastanak na kojem se razgovaralo o bezbednosti u Aziji i na Bliskom Istoku i težnji Japana da dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti UN. Kako Stiven Herman izveštava iz Tokija, delegacije zaključuju svoje bilateralne i trilateralne sastanke.

Šef američke delegacije, državni podsekretar Nikolas Berns izjavio je u Tokiju da je sve veća saradnja u borbi protiv terorizma u regionu i dalje glavna tema trilateralnih razgovora.

«Ponovo smo govorili o tom pitanju. I mislim da će, kada se naši ministri uskoro ponovo sastanu, to biti u centru njihove pažnje. Kako sve tri strane mogu da saradjuju u regionu, u Aziji, da bi sprečile narastanje terorizma i kako bismo globalnije mogli zajedno da budemo još delotvorniju».

Japan i Australija su medju zemljama koje podržavaju američke vojne aktivnosti u Iraku i Avganistanu. Japan ima oko 550 vojnika u isključivo humanitarnoj misiji u južnom Iraku, ali zakon na osnovu kojeg su oni upućeni, ističe u decembru. Australijska vlada takodje daje vojnu podršku u Iraku, ali je izrazila nadu da će nedavno, drugo po redu vraćanje australijskih trupa, biti i poslednje i da će svi vojnici uskoro da se vrate kući, moguće do maja iduće godine. Nikolas Berns je rekao da se nada da će Kambera i Tokijo da produže svoj boravak u Iraku.

«Izneo sam zahtev u ime Sjedinjenih Država da Australija i Japan nastave da služe sa nama u Iraku. To je veoma važno. Obe zemlje su jaki saveznici i mi cenimo njihovo prisustvo tamo.»

Berns je odbio da iznese detalje razgovora o američkim snagama u Japanu, objasnivši da su razgovori o preraspodeli trupa komplikovani, ali da se nada uspehu. Sjedinjene Države imaju u Japanu više od 40 hiljada vojnika. U medijskim izveštajima se navodi da pregovarači još nisu postigli dogovor o veličini i lokacijama budućih američkih vojnih baza u Japanu. Medjutim, državni podsekretar Berns je izrazio nadu da bi to pitanje moglo da bude rešeno prilikom predstojeće posete predsednika Buša Kjotu, sledećeg meseca. Američki predsednik će posetiti Japan na putu na sastanak Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma u Južnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG