Linkovi

Patrijarh srpski gospodin Pavle osveštao crkvu Ćirila i Metodija u Ljubljani


Patrijarh srpski gospodin Pavle osveštao je crkvu Chirila i Metodija u Ljubljani, a ovom činu prisustvovao je i slovenački predsednik Janez Drnovšek.

U ceremoniji su učestvovali i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan, a prisustvovali su i svi pravoslavni sveštenici iz Slovenije i brojni gosti, gradonačelnica Ljubljane Danica Simšič i predsednik slovenačke komisije za verska pitanja Lovro Šturm.

Četveročasovnu svečanost pratilo oko četiri hiljade pravoslavnih vernika i znatiželjnih posmatrača. Drnovšek, koji je danas prvi put posetio pravoslavnu crkvu u Ljubljani, rekao je za medije da je svojim dolaskom "želeo da izrazi poštovanje srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim pripadnicima, kojih mnogo živi u Sloveniji". Kako je rekao, "dve crkve (pravoslavna i katolička) mogu da odigraju značajnu ulogu u smirivanju duhova u ovo vreme, na uzavrelom Balkanu", kao i da predstavlja značajan korak u zbližavanju dve crkve.

Na pitanje da li će njegovo prisustvo osveštavanju crkve uticati na odnose Slovenije i Srbije, zaoštrene posle njegovog predloga za Kosovo, Drnovšek je rekao da "danas nije bio dan politike, već važan verski događaj".

Predstavnik pravoslavne crkve u Sloveniji paroh Peran Bošković izjavio je novinarima da današnji dogadjaj nije veliki samo za Srpsku pravoslavnu crkvu, već da je reč o izuzetnom ekumenskom susretu. Slovenački nadbiskup i metropolit Lojzij Uran rekao je da je ovo važan događaj i za sve katolike.

U srpsku pravoslavnu crkvu danas je iz Vatikana doneta relikvija svetog Atanasija Velikog, što je po oceni paroha Perana Boškovića "veliki događaj za ceo hrišćanski svet".

XS
SM
MD
LG