Linkovi

Prirodne lepote Aljaske


Mnogi Amerikanci koji su otišli na Aljasku da rade za naftne kompanije, bili su privučeni prirodnim lepotama te države. Jedan od njih je i Greg Sajverson koji je tako došao i do svoje hobija i druge karijere.

Naftni kompleks u zalivu Prudo na Aljasci je dom Gregu Sajversonu tokom dve nedelje svakog meseca. On pomaže u održavanju vodovodnog sistema, vodi račiuna o kvalitetu pijaće vode i o tome da zagadjivači ne prodru u okolno područje van industrijskog kompleksa. Kao i mnogi drugi radnici u naftnim postrojenjima na Aljasci, Greg ima slobodne sledeće dve nedelje i koristi to vreme za fotografisanje i pravljenje video snimaka prirode ove države. Njegov video «Aljaska izbliza» pružio je priliku mnogim gledaocima da se upoznaju sa mnogim divljim životinjama te države. Greg objašnjava da mu fleksibilnost radnog vremena omogućava da obilazi udaljena područja Aljaske gde snima fotografije ili filmove.

«Krenuo sam od običnih poslova i postepeno napredovao - sada radim u postrojenju za prečišćavanje vode i pošto praktično imam šest meseci slobodno tokom godine mogu da se bavim svojim hobijem.»

Naravno, divljina Aljaske nalaže i oprez. Medvedi mogu posebno da budu opasni.

«Oni se kreću odredjenim stazama i putanjama do reke, tako da vodim računa da ne kampujem u blizini, već da mogu da ih posmatram i snimam sa sigurne udaljenosti.»

Ipak, nemaju sva prirodna čuda Aljaske oštre zube i šape. Neki od najspektakularnijih Gregovih snimaka posvećeni su polarnoj svetlosti. Greg Sajverson je posvetio veliki deo svog života snimanju prizora divljine Aljaske koja ga je očarala i opčinila.

«Za mene je ta zemlja živa i, na neki način, osećam da ovde mogu svoj život da držim pod kontrolom,» kaže Greg Sajverson.

XS
SM
MD
LG