Linkovi

Robert Meri: Biće teško pronaći soluciju kojom bi Srbi bili zadovoljni i zaštićeni na Kosovu 


“Kao posledica invazije Iraka u SAD je došlo do duboke podele unutar same republikanske stranke, a i dalje polarizacije izmedju Republikanaca i Demokrata” rekao je predsednik i izdavač publikacije “Congressional Quarterly” Robert Meri ( Robert Merry), koji se u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem najpre osvrnuo na inostranu politiku predsednika Džordža Buša.

Robert Meri: Nazvao sam inostranu politiku Bušove administracije ”misionarskom demokratijom”, odnosno nastojanjem na globalnom širenju demokratije zapadnog tipa. U suštini, sadašnja administracija je povezala Vilsonov inetervencionistički koncept sa hegemonizom Tedija Rozvelta. To je, na izgled, impresivan i privlačan koncept koji u ime američkih ideala zagovara što veću kontrolu nad svetskim dogadjajima što je duže moguće.

Glas Amerike: Da li bi SAD mogle da se u tom procesu preopterete i kakve bi mogle da budu posledice?

Robert Meri: Mnogi naučnici i istoričari su se bavili pitanjem imperija. Svaka zemlja koja krene putem ostvarenja imperijalnih aspiracija vremenom se suoči sa brojnim inostranim i domaćim problemima. U mojoj knjizi “Sands of Empire” koja se bavi američkom spoljnom politikom, govorim i o kralju Mitridatesu šestom, koji je bio za Rim isto ono što je Sadam Husein za Ameriku. Rim je uputio svoju vojsku protiv njega i njegove zemlje koja se, to je intresantno, nalazila u blizini danjašnjeg Iraka, zbog njegovih transgresija. Ta intervencija je izložila Rim brojnim problemima, uključujući i unutrašnjim, koji su izbili na videlo nakon te invazije, slično onome što se sada dešava u SAD. Naime, kao posledica naše invazije na Irak, ovde je došlo do duboke političke podele unutar same Republikanske stranke i do još veće polarizacije izmedju Republikanaca i Demokrata. Stoga smatram da će biti veoma teško za svakog republikanskog predsedničkog kandidata 2008. godine da bude uspešan. Predsednički izbori su, smatram, referendum o učinku administracije ili predsednika. Ne verujem da će popularnost ove adminstracije 2008. godine biti na visokom nivou, za šta postoje brojni razlozi, ali je primarni Irak.

Glas Amerike: Kako biste okarakterisali politiku administracije prema Balkanu, posebno Kosovu, koje je sada u žiži pažnje?

Robert Meri: Tu politiku je teško okarakterisati, posebno u vezi sa Kosovom. Na sve strane se u medijima piše i govori da je sada vreme da se donese dugo odlagana odluka o statusu Kosova. Medjutim, niko ne govori o tome kako da se to pitanje reši, ukazujući jednostavno na potrebu da se o tome pregovara. U medjuvremenu, na Kosovu je sprovedeno sistematsko etničko čiččenje Srba i pripadnika drugih manjina. Srbi su zaplašeni, naročito posle prošlogodišnjeg nasilja. Biće veoma teško pronaći soluciju kojom bi Srbi i drugi bili zadovoljni i zaštićeni u toj pokrajini.

XS
SM
MD
LG