Linkovi

Srpska delegacija otputovala na sednicu Saveta bezbednosti UN


Srpska delegacija koju predvodi premijer Vojislav Koštunica otputovala na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti određen datum početka pregovora o statusu Kosova i imenovan predstavnik međunarodne zajednice koji će voditi te pregovre.

Uoči odlaska za Njujork premijer Koštunica ukazao je na tri osnovne stvari koje će zastupati na sednici. Pre svega, naglasio je Koštunica, Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije i tako mora i ostati. Drugo, kao demokratska država imamo puno poverenje u Savet bezbednosti da svojim autoritetom garantuje nepromenjivost međunarodno priznatih granica naše zemlje, a potpuno je sigurno da Srbija nikada ne bi priznala to nasilje. I na kraju, Koštunica tvrdi da su vlasti u Beogradu spremne za kompromisno rešenje, koje podrazumeva da se pitanje Kosova reši suštinskom autonomijom unutar državne zajednice.

Pre početka pregovora nisu samo političke elite pred ozbiljnim izazovima. Prema istraživanju javnog mnjenja Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi iz Soluna, agencije KosovaLajv iz Prištine i agencije Beta iz Beograda, kosovski i Albanci i Srbi imaju zajednička strahovanja i očekivanja uoči pregovora o budućem statusu Kosova. Rukovodilac istraživanja, profesor Kvins univerziteta u Belfastu Kolin Irvin kaže da rezultati dobijeni anketom predstavljaju korisnu osnovu tema za buduće pregovaračke timove i ukazuje da i Albanci i Srbi kao prihvatljivo rešenje vide protektorat Evropske unije na Kosovu. Nema brzog rešenja, za Kosovo će se rešenje tražiti u političkom procesu, ali to nije mirovni proces, rekao je profesor Irvin, i upozorio da mirovni proces traje mnogo dugo i da bi dao rezultata potrebno je mnogo truda i vremena.

XS
SM
MD
LG