Linkovi

Crna Gora ne strahuje od stavova Venecijanske komisije


Crna Gora ne strahuje od stavova Venecijanske komisije, jer su svi evropski standardi unijeti u postojeći Zakon o referendumu, rekao je portparol Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić.

Komentarišući izjavu portparola visokog evropskog predstavnika Kristine Galjak, da će Crna Gora morati da ispoštuje preporuke Venecijanske komisije u vezi sa referendumom, Sekulić je rekao da to neće biti uopšte teško.

DPS ne očekuje da će Venecijanska komisija preporučiti strožije standarde od onih koje sadrži postojeći crnogorski Zakon o referendumu.

"Ne strahujem da će Venecijanska komisija postaviti strožije standarde od onih koji su bili sadržani u Zakonu o referendumu koji se odnosio na glasanje o evropskom ustavu, primjera radi u Francuskoj prije nešto više od pola godine", rekao je Sekulić.

A portparol visokog evropskog predstavnika Kristina Galjak rekla je za crnogorske medije da "ministri EU pažljivo prate rad Venecijanske komisije. Standardi za održavanje referenduma su od suštinske važnosti i to je za nas prioritet kada je Crna Gora u pitanju", rekla je Galjak.

Komentarišući navode da EU vrši pritisak na Crnu Goru da odloži referendum, ona je kazala da se evropski ministri trenutno ne bave datumom održavanja, već su fokusirani na standarde. Ona je ponovila da je EU i dalje posvećena državnoj zajednici, ističući da treba učiniti sve kako bi pregovori o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neometano tekli.



XS
SM
MD
LG