Linkovi

Zemljotres u Pakistanu podsetio je mnoge na mogućnost podrhtavanja tla u Kaliforniji


Neki stručnjaci kažu da bi, ako razorni zemljotres pogodi, primera radi, San Francisko, posledice mogle da budu daleko gore, nego što je to bilo u slučaju katastrofe prilikom uragana Katrine, u Nju Orleansu.

Seizmolozi kažu da nije pitanje da li će, već kada će snažan zemljotres pogoditi jedan od najlepših i turistički najpopularnijih američkih gradova - San Francisko u Kaliforniji.

"Procenjujemo da su u naredne tri decenije, šanse za jak, razoran zemljotres u samom gradskom jezgru San Franciska čak 62 odsto. To je nešto zbog čega stvarno moramo biti zabrinuti”, kaže Dejvid Švarc.

Švarc je stručnjak za seizmologiju oblasti San Franciska. Kaže da se pukotine i ploče zemljine kore u ovom predelu pomeraju i da to preti da izazove zemljotres velikih razmera. Poslednji snažan zemljotres pogodio je San Francisko pre gotovo 100 godina – 1906. Poginulo je više od 3 hiljade ljudi. Zgrade su sravnjene sa zemljom, a u požarima koji su pratili potrese izgoreo je najveći deo grada. 1989. još jedan zemljotres, manjeg intenziteta usmrtio je u San Francisku 63 osobe. Bilo je više od četiri hiljade povređenih. Iako je veliki broj objekata u gradu sagrađen i ojačan da podnese i jače zemljotrese, veliki broj mostova, bolnica, škola i drugih građevina nije adekvatno obnovljen i ojačan. To posebno brine glavnog građevinskog inspektora u San Francisku – Lorensa

"Zabinuti smo, jer je to logično kada vidite posledice nedavnog zemljotresa u Pakistanu i kako su stradale određene građevine koje su slične jednom delu ovdašnje infrastrukture”, objašnjava Kornfild.

Ako se zgrade sruše, dovodi gasa i vode biće pokidani, čime se stvaraju svi uslovi za vatrenu stihiju kaže šef lokalne vatrogasne službe, Džoen Hejes-Vajt. Po njenim rečima, katastrofa koju je izazvao uragan Katrina učinila je da stanovnici San Franciska počnu da razmišljaju šta bi se moglo njima desiti u slučaju nepogode.

Stiv Volter, seizmolog, učestvovao je u izradi priručnika za pripremu stanovnika na mogući zemljotres.

“Nadamo se da je u priručniku jasno upozoreno na opasnosti i da su one prikazane kao moguća realnost. To se svakome može desiti. Zato smo dali i neka rešenja, odgovore na krizu koji su primjenjivi”, kaže Volter.

Proteklog meseca je oko milion priručnika podeljeno stanovnicima San Franciska. Među njima je Bil Lejn, bivši američki ambasador kaže da je svjetsan svih opasnosti i angažmana kojim se, u najvećoj meri, može spriječiti gubitak ljudskih života.

Harold Bruks, šef lokalne organizacije Crvenog Krsta, ističe da bi građani San Franciska već trebalo da imaju spremnu prvu pomoć, jer bi mogli da ostanu bez smeštaja i hrane danima. On kaže da Crveni Krst planira privremene smeštaje u slučaju vanrednih prilika.

"Svi znaju da ćemo morati da smestimo do 300 hiljada, možda čak i pola miliona ljudi. To se može učiniti samo ako smo potpuno spremni,ako smo obučili ljude i kao efikasno komuniciramo sa stanovništvom”, kaže Bruks.

Seizmolog Dejvid Švarc smatra da, pored toga što ne postoji mogućnost potpune zaštite infrastrukture, objekti u San Francisku moraju biti ojačani kako bi podneli jače potrese.

"U ovom trenutku – to je trka s vremenom. Neophodno je osigurati da su saobraćajnice, električne i druge instalacije, ojačane – tako da možemo bolje da podnesemo zemljotres koga će sigutrno biti", kaže Švarc.

A koliko se dobro neko može pripremiti ili čak podneti zemljotres – pitanje je na koje niko ne može precizno odgovoriti. U San Francisku se, i pored toga, svi ozbiljno pripremaju.

XS
SM
MD
LG