Linkovi

Predsednik Buš otvorio novi paviljon u Reganovoj biblioteci


Predsjednik SAD Džordž Buš je iskoristio priliku da podsećajući na primer bivšeg predsjednika Ronalda Regana, još jednom ponovi uvjerenje da će Amerika pobediti u aktuelnom ratu protiv terorizma.

Predsjednik je sa bivšom prvom damom, Nensi Regan, otvorio novi paviljon Reganove Predsedničke biliblioteke i muzeja u Simi Veliju, u Kaliforniji.

Predsednik Buš se pridružio bivšoj prvoj dami Nensi Regan - u otvaranju paviljona u kojem će biti smešten Reganov predsednički avion - Air Force One, kojim se služio tokom dva mandata u Beloj kući, od 1980. godine. Buš je podsetio da je reč o vazduhoplovu koji je na više od 200 letova nosio Reganove «poruke slobode».

"Ovim avionom predsednik Regan je leteo u London, odakle je svetu objavio da će sloboda i demokratija ostaviti komunizam u smetljištu istorije."

Buš je podsetio i da je Regan istim avionom leteo u podeljeni Berlin, odakle je pozvao bivšeg sovjetskog vođu Mihaila Gorbačova za sruši zid koji je delio demokratski zapad od komunističke, istočne Evrope. Zid je pao 1989, a jedan od betonskih komada izložen je danas u reganovoj biblioteci, u Kaliforniji. Predsednik Buš je napravio paralelu sa današnjim izazovima koje slobodi nameći islamiski ekstremisti, čija će ideologija, rekao je, biti poražena.

"U istoriji je Amerika već porazila brutalne neprijatelje. Uvereni smo u ispravnost naše ideje jer smo svedočili pobedama slobode nad smračnom ideologijom tiranije i terora."

Otvaranju novog paviljona Reganove predsedničke biblioteke, pored predsednika Buša i bivše prve dame Nensi Regan, prisustvovali su članovi Reganove administracije i članovi posade predsedničkog aviona koji će ubuduće biti izložen u novootvorenom paviljonu.

XS
SM
MD
LG