Linkovi

SCG otkazala posetu slovenačkog predsednika Janeza Drnovšeka


Srbija i Crna Gora otkazala posetu slovenačkog predsednika Janeza Drnovšeka i uložila protest Sloveniji zbog njegove izjave da je samostalnost Kosova, uz ispunjenje određenih uslova, jedina realna opcija.

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović uputio je pismo slovenačkom predsedniku u kojem je naveo da u atmosferi koja je stvorena ne bi bilo moguće do kraja organizovati program njegove posete i zamolio ga da sa najboljim namerama razume predlog da se poseta zakazana za 2. novembar otkaže. Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pomoćnik ministra Miomir Udovički uručio protestnu notu otpravniku poslova ambasade Slovenije u Beogradu Jadranki Šturm Kocjan u kojoj se ističe da državna zajednica i Srbija ne mogu i neće pod bilo kojim uslovima prihvatiti proglašenje nezavisne države Kosovo na svojoj državnoj teritoriji i u okviru svojih međunarodno priznatih granica.

Nije samo Kosovo problem koji će vlast u Beogradu morati da rešava. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će iduća godina biti jedna od najburnijih u novijoj srpskoj istoriji kada će biti rešeni mnogi politički problemi i ocenio da zemlja ipak čvrstim korakom ide preme evropskim integracijama. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević najavila je da će 7. novembra početi tehnički pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji i istakla da je od početka godine u Skupštini Srbije usvojeno samo sedam od 29 zakona bitnih za evropske integracije.

Ambasador državne zajednice u Parizu Predrag Simić upozorio je na okruglom stolu posvećenom odnosima Srbije i Evrope da bi Zapadni Balkan mogao za dve godine da postane izolovano ostrvo u moru Evropske unije i posebno ukazao na opasnost od stvaranja, kako je rekao, zlatne zavese koja bi Srbiju i Crnu Goru mogla deliti od zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma.

XS
SM
MD
LG