Linkovi

Gradonačelnik Djakovice apelovao na sve raseljene Srbe da se vrate svojim kućama


Gradonačelnik Djakovice, Aćif Šehu, u toku posete Vašingtonu je u specijalnoj izjavi za naš program apelovao na sve raseljene Srbe iz te opštine da se vrate svojim kućama, garantujući da će uživati ista prava kao i albanska većina.

Glas Amerike: Kako objašnjavate podatak da na čitavom području Djakovice danas ne živi nijedan stanovnik srpske nacionalnosti?

Šehu: Apsolutno ste u pravu, tačno je da u ovom trenutku u našoj opštini nema nijednog Srbina. Ne bih da elaboriram razloge, ali je važno reći da smo imali više susreta sa predstavnicima Srba. Mi se već duže vreme bavimo identifikacijom posmrtnih ostataka, i ovo je veoma težak period. Teško je biti predsednik opštine i sahranjivati posmrtne ostatke, a pri tome se sastajati sa srpskom stranom. Ja stalno ponavljam – ima li lidera u regionu koji bi mogao da u istom danu prisustvuje sahrani 44 osobe, a popodne se sastane sa srpskom stranom? To se kod nas dogodilo. Pri dolasku srpske delegacije u našu opštinu videli smo toleranciju i fleksibilnost, oni su otišli i došli bez pratnje, i vodili smo razgovore o povratku Srba koji žele da se vrate. Nastojimo da to obezbedimo a istovremeno poštujemo osećanja žena i dece koji su ostali bez muževa i očeva. Treba da iskreno govorimo o tome, i ja koristim priliku da preko Glasa Ameirke na srpskom, kao gradonačelnik pozovem Srbe iz Djakovice da se vrate svojim kućama. Njihova imovina je svetinja, mi garantujemo da niko ne sme da zauzme ni santimetar zemlje koja pripada Srbima. Naravno mi očekujemo nezavisnost Kosova ali svim manjinama će biti garantovana jednaka prava kao i većini , neka se vrate i videće da će biti slobode kretanja.

Glas Amerike: Da li su tačni podaci da u toj opštini nije zaživeo nijedan projekat povratka raseljenih, kao i da li se radi na obnovi pravoslavne crkve sv. Lazara, uništene u nasilju 17. marta?

Šehu: Pitanje obnove crkve je nadležnost ministarstva (kulture). Mi smo razgovarali sa srpskom stranom i predstavnicima crkve u Dečanima i oni misle da ne treba da žurimo sa izgradnjom crkve jer čekaju da vide šta će biti u budućnosti. Mnogi Srbi su prodali svoja imanja i kuće, drugi još imaju svojinu ali upravo sam vam rekao – apelovao da se vrate, svi koji znaju da nisu počinili ratni zločin niti prekršili zakon, što je pitanje sudova a ne opštine, tako da ih ponovo pozivam da se vrate svojim domovima.

XS
SM
MD
LG