Linkovi

Majkl Polt: Američka vlada će zauzeti neutralan položaj između Beograda i Prištine


Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt upozorio je da bi ukoliko haški optuženik Ratko Mladić ne bude u procenjeno vreme isporučen Tribunalu, američka vlada mogla ponovo uskratiti dodatnu finansijsku pomoć Srbiji i Crnoj Gori.

Ambasador Polt rekao je da srpska Vlada konkretno sarađuje sa Hagom, ali je ukazao da se na kraju računa rezulatat, a ne spremnost. Takvo uslovljavanje kao što je Hag neće važiti za problem Kosova, istakao je Majk Polt, i dodao da će američka vlada zauzeti neutralan položaj između dve strane koje bi o tome trebalo da odlučuju. Naša uloga biće da budemo konkretni partneri obe strane i podržaćemo glavnog vođu pregovora o statusu Kosova u Ujedinjenim nacijama, rekao je ambasador Polt.

Šef diplomatije državne zajednice Vuk Drašković izjavio je da će sastav pregovaračkog tima Srbije u razgovorima o statusu Kosova biti saopšten posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da će predstavljati Srbiju, Srbe sa Kosova i državnu zajednicu. Pregovarački tim treba da predstavlja demokratsku Srbiju rekao je Drašković i zatim naglasio da bi učešće u pregovaračkom timu onih koji su i skrivili najveći državni i nacionalni slom od `90. do 2000. godine bilo rušenje naše pregovaračke pozicije.

A savetnik srpskog premijera Vladeta Janković izjavio je da Beograd veruje da će Savet bezbednosti prilikom odlučivanja o budućnosti Kosova biti nepristrasan i da će zaštiti državni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i Crne Gore.

XS
SM
MD
LG