Linkovi

Pisanje američke štampe


Fotografije izbeglica u prirodnim katastrofama - uraganima u Sjedinjenim Državama i zemljotresu u Aziji - i dalje se pojavljuju na prvim stranicama američkih dnevnika. Od stranih izveštaja mnogi donose vesti o početku sudjenja Sadamu Huseinu, dok medju domaćim pričama i dalje dominira kontroverza oko Bušove kandidatkinje za sudiju Vrhovnog suda, Harijet Majers.

Vašington post, Njujork tajms i Kriščen sajens monitor pišu o tome da je Majers 1989. godine podržavala potpunu zabranu abortusa, osim kada bi život majke bio u opasnosti. To, naravno, potvrdjuje njena konzervativna gledišta, ali kako piše Vašington post, neki konzervativci se i dalje pitaju da li je to dovoljno. Kriščen sajens minitor dodaje da bi njena nominacija mogla da bude odbačena ako bi svega šest republikanskih senatora glasalo protiv nje.

Mnogi listovi pišu i o jučerašnjoj izjavi Sekretara za unutrašnju bezbednost, Majkla Čertofa, datoj u Kongresu, da Federalna agencija za reagovanje na vanredne situacije mora da se reorganizuje. Kao nacija, nismo tamo gde bismo trebali da budemo u smislu spremnosti, navodi list USA Today izjavu Majkla Čertofa. List kaže da je izjava data u trenutku kada se uragan Vilma približava obalama Floride. Meteorolozi predvidjaju opasnu situaciju na istočnoj obali Floride, kasnije ove nedelje.

Mnogi listovi takodje izveštavaju o jučerašnjem zatvaranju dva tunela u Baltimoru, na autoputu broj 95 - žili kucavici istočne američke obale. Vašington tajms kaže da je policija primila pretnju da ce u jednom od njih biti podmetnuta eksplozija. Tuneli su zatvoreni i ispražnjeni za dva minuta, ali se kolona vozila protezala desetak kilometara s obe strane. Srećom, pokazalo se da je dojava bila lažna, a policija je zadržala četiri osobe radi ispitivanja.

Filadelfija inkvajerer piše o lutrijskoj groznici koja je zahvatila Amerikance, jer se premija u jednoj od lutrija tipa Loto popela na vrtoglavih 340 miliona dolara. Uprkos tome, piše list, što su čak dve trećine dosadašnjih dobitnika visokih premija kroz pet godina bili siromašni ili vodili nesrećan život, milioni ljudi stoje u redovima kupujući tikete - jedan dolar po kombinaciji. List podseća da će, zbog raznih poreza i odbitaka, isplaćena suma - ukoliko bude izvučena - iznositi tričavih 123 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG