Linkovi

BiH otvorila širom vrata euro-atlantskih integracija


BiH je pristajanjem RS na reforme policije na evropskim principima otvorila sebi širom vrata euro-atlantskih integracija, nepodijeljeno je mišljenje i stav evropskih zvaničnika, koji su prenijeli i bh premijeru tokom dvodnevnih briselskih susreta.

Cijeli region je sada u procesu uspostavljanja ili toka ugovornih odnosa sa Briselom, dok iz vojne alijanse upozoravaju države Balkana da, ukoliko se uskoro uspješno završi "haška priča", postoje izgledi da postanu punopravne članice NATO 2008. odine.

Dvodnevna, po svemu sudeći, uspješna posjeta bh premijera, Adnana Terzića Briselu postavila je u prvi plan nove obaveze kakve će uskoro da stoje pred zemljom kada započne obećani proces pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruzzivanju. I nakon posljednjeg od briselskih susreta, sa komesarom za proširenje Oli Renom, poručeno je da će Komisija učiniti sve da pregovori sa Sarajevom započnu što prije. Nezvanično, do kraja sedmice se očekuje i objavljivanje datuma njihovog početka, za koji se vjeruje da će biti 12. decembar .

Adnan Terzić: Kristalno je jasno da, nakon prihvatanja sporazuma o reformi policije, u Briselu sa novim svjetlom gledaju na BiH. Sve je puno optimizma i ja sam ubijedjen da ćemo do kraja godine započeti pregovore.

Sa druge strane, iz sjedišta NATO je poručeno Bosni i Hercegovini, ali i ostalim zemljama regiona da nema vremena gubljenje- ukoliko se što prije ispuni tražena saradnja sa Hagom, otvoriće se perspektiva prijema država regiona u punopravno članstvo Alijanse 2008. godine.

Adnan Terzić: To je apel g. Shefera da vlasti BiH sve svoje resurse usmjere u pravci da BiH pristupi paketu zemalja za koje je izvjesno da će 2008. postati članice NATO. Znači, 2006. i 2008. godine su dva samita NATO koji će u 2008. godini otvoriti prostor za pristup za jedan broj zemalja Zapadnog Balkana. Ono što predstoji pred BiH je jedna velika borba da, usvajajući NATO standarde, i mi budemo zemlja koja će iskoristiti to proširenje".

XS
SM
MD
LG