Linkovi

Goati: Afere doprinijele lošoj ocjeni Transparensi Internešenela


Državna zajednica Srbije i Crne Gore ostvarila je tokom protekle godine, mali pomak u anti-korupcijskom djelovanju, ali se na listi koju je danas objavio Transparensi Internešnel - i dalje kotira na 97. mjestu, kao država sa izuzetno ozbiljnim problemom korupcije.

Na listi na kojoj je 159. država, samo je Makedonija od bivših jugoslovenskih republika sa indeksom korumpiranosti 2.7 lošije rangirana od Srbije i Crne Gore, koja je napredovala tek za deseti dio poena – do indeksa 2.8. Indeks korumpiranosti se određuje na bazi percepcije, uglavnom, stranih investicionih savjetnika.

Jedinica (1) označava apsolutno korumpirane države dok indeks 10 predstavlja društvo apsolutno lišeno korupcije. Srbija i Crna Gora kao država sa izuzetno ozbiljnim problemom korupcije, napredovala je brzo nakon pada Miloševićevog režima. Usvojeni su anti-korupcijski zakoni i propisi koje bi sada trebalo primjeniti, a implementacija nije nešto čime se institicije u Srbiji i Crnoj Gori mogu podičiti. To za Glas Amerike kaže Vladimir Goati, predsjednik Transparensijevog ogranka u Beogradu.

"Nije dovoljno da usvojite dobre zakone. Bitno je da ti zakoni budu sprovedeni. Nisu više u pitanju vlada i parlament, već pravosudni sistem, tužilaštvo, sudovi, izvršenje presuda... Tako da sada samo možemo da se nadamo nekom boljitku, jer treba sve te zakone sada implementirati, a tu smo mi uvijek bili slabi i tu će mnoge slabosti još da se pokažu".

Goati ističe da su slabijim rezultatima u percepciji anti-korupcijskog djelovanja kumovale brojne afere, čiji su akteri bili visoki politički i državni funkcioneri...

"Mislim da su afere u poslednjih 6 mjeseci koje su potresle Srbiju, uključujući aferu 'Mile Dragić' oko oružja i vojne opreme, kao i prethodne afere oko šećera i Nacionalne štedionice, uticale da su oni koji nas ocjenjuju dali niže ocjene neko što je to moglo da bude".

Srbiju i Crnu Goru očekuje izgradnja institucija koje će se efikasno boriti protiv korupcije, jer je to jedan od preduslova za pristupanje Evropskoj uniji, napominje Vladimir Goati.

I ove godine, skandinavske zemlje i Novi Zeland su na vrhu svjetske liste sa najmanje prisutnom korupcijom. Najbolje rangiran je Island sa indeksom 9,7, a slijede Finska, Novi Zeland i Danska s indeksom 9,6. Tri zemlje u kojima je korupcija najprisutnija su Čad, Bangladeš i Turkmenistan.Od bivših jugoslovenskih republika Slovenija je na 31 mjestu, Hrvatska na 78, a BiH na 88.

XS
SM
MD
LG