Linkovi

Spremaju se optužnice zbog otkrivanja identiteta agenta CIA


Američki specijalni tužilac Patrik Ficdžerald mogao bi već ove nedelje da odluči da li da podigne krivične optužnice protiv visokih funkcionera Bušove administracije u vezi sa otkrivanjem identiteta jednog tajnog agenta Centralne obaveštajne agencije, pre dve godine. Unutrašnjepolitički dopisnik Glasa Amerike Džim Maloun pripremio je prilog o ovom dogadjaju koji okupira pažnju američke javnosti.

Bela kuća i ostatak zvaničnog Vašingtona sa zebnjom iščekuju epilog istrage velike porote, koja se posle 22 meseca privodi kraju. U njenom središtu je pitanje ko je u julu 2003. godine otkrio identitet operativca CIE, Valeri Plejm, supruge bivšeg američkog ambasadora Džozefa Vilsona, koji je pre toga optužio Bušovu administraciju da je iskrivljavala obaveštajne podatke o Iraku kako bi opravdala napad na tu zemlju. Pod odredjenim uslovima, otkrivanje identiteta tajnog operativca CIE predstavlja kršenje federalnog zakona. Sekretarijat za pravosudje imenovao je specijalnog tužioca Patrika Ficdžeralda da pronadje ko je otkrio identitet gospodje Plejm novinarima i da li je to predstavljalo delo organizovanog nastojanja Bušove administracije da kazni ambasadora Vilsona što je kritikovao politiku prema Iraku. Novinari su poslednjih nedelja obasipali predsednika Buša pitanjima o tom slučaju, ali je on odgovarao da, kao svi dugi, mora da sačeka na odluku tužioca Ficdžeralda:

”U toku je ozbiljna istraga. Ne želim da prognoziram njen ishod.“

Neki politički analitičari iznose gledište da ova istraga izaziva veliku glavobolju Beloj kući, koja se istovremeno brani od kritika na račun Iraka, sporog reagovanja na uragan Katrina i nominacije Harijet Majers za sudiju Vrhovnog suda. Podsekretar u Državnom sekretarijatu, Karen Hjuz, najviši funkcioner administracije za javnu diplomatiju, izjavila je televizijskoj mreži NBC da Bušova Bela kuća nije opsednuta ovom istragom. Ali ona je priznala da postoji zabrinutost zbog toga što istraga obuhvata Bušovog najvišeg političkog savetnika, Karla Rouva, i šefa kabineta potpredsednika Dika Čejnija, Luisa Libija.

”Sigurna sam da su svi u Beloj kući zabrinuti jer su nam Karl Rouv i Luis Libi svima prijatelji.“

Oba funkcionera dala su iskaze velikoj poroti i priznala da su razgovarala sa novinarima o ambasadoru Vilsonu i njegovoj supruzi. Ali obojica su demantovala da su otkrila njen identitet. I medju republikancima i medju demokratama ima onih koji kažu da se neće iznenaditi ako velika porota podnese krivične prijave u vezi sa tim slučajem. Demokratski senator iz Ilinoja, Ričard Durbin, rekao je kako su mnogi medju demokratama već ubedjeni da je otkrivanje identiteta Valeri Plejm bilo deo organizovanog nastojanja administracije da napada protivnike predsednikove iračke politike:

”Postoji mišljenje da je sasvim jasno šta se dogodilo. U nastojanju da diskredituju ambasadora Džoa Vilsona, koji je kritikovao obmane koje su vodile ka invaziji na Irak, oni su stvarno otkrili identitet njegove supruge. Ali ko je to učinio nikada se nije saznalo.“

Bela kuća odbacuje postojanje organizovanog nastojanja da se diskredituju kritičara predratnih obaveštajnih podataka o iraku. Jula ove godine, predsednik Buš je rekao da će bilo ko, ko je počinio krivični prekršaj u ovom slučaju, biti otpušten.

XS
SM
MD
LG