Linkovi

Buš se preko video linka obratio američkim vojnicima u Iraku: nikada nećemo odstupiti


Predsednik Buš je rekao američkim vojnicima u Iraku da su suočeni sa okrutnim, hladnokrvnim neprijateljem među iračkim pobunjenicima koji se protive slobodi i demokratiji, ali da se snage Sjedinjenih Država neće povući sve dok se ne postigne pobeda. Buš se preko video linka obratio skupu vojnika dan pre nego što Iračani treba da izađu na referendum o predloženom Ustavu.

Predsednik Buš je rekao vojnicima da njihova misija u Iraku ima vitalni značaj za mir i bezbednost i da će slobodni Irak biti udarac za teroriste i njihove smrtonosne ciljeve.

«Deo njihove strategije je da iskoriste ubijanje nedužnih ljudi da bi naterali Američku vladu da vas povuče odatle, pre završetka misije. Želeo bih da vas uverim u sledeće: dokle god budem predsednik, nikada nećemo odstupiti. Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo prihvatiti išta manje od totalne pobede. Važno je da to znate. Važno je da to isto tako zna i neprijatelj.»

Vojnici su se okupili u Tikritu, rodnom gradu Sadama Huseina i, povremeno, središtu sunitskog otpora delovanju koalicije u zemlji, što je činjenica koju predsednik nije propustio da pomene. Američki predsednik, kao njihov vrhovni komandant, rekao im je da se ponosi delovanjem trupa, posebno osiguravanjem bezbednosti u Iraku pre sutrašnjeg prelomnog referenduma o Ustavu, kojem prethodi povećanje nasilja koje predvode pobunjenici. Predsednik Buš je potom postavio vojnicima niz pitanja. Svi koji su se oglasili, delovali su raspoloženo i optimistično, posebno u pogledu iračkih priprema za glasanje i napretka koji se postiže u obučavanju iračkih bezbednosnih snaga. Posle kratke razmene ljubaznosti sa predsednikom, vodnica prve klase Korin Lombardo je rekla sledeće:

«Mogu da vam kažem da smo tokom proteklih deset meseci videli neverovatno povećanje sposobnosti i samopouzdanja naših partnerskih iračkih bezbednosnih snaga. Radimo rame uz rame, obučavajući i opremajući 18 bataljona iračke armije. Otkako smo počeli to partnerstvo, oni su mnogo napredovali i nastavljaju da se razvijaju i prerastaju u održive snage.»

Korin Lombardo je dodala da tokom idućeg meseca očekuje da trećina iračkih snaga bude u stanju da vodi bezbednosne operacije bez koalicione pomoći. Pre uspostavljanja video linka, moglo je da se čuje i vidi kako vojnici vežbaju šta će da kažu predsedniku Bušu. Jedan zvaničnik iz Ministarstva za odbranu im je unapred objasnio šta će predsednik da ih pita i zapitao ko od njih želi da odgovara. Kada je zapitan o tom kako se činilo režiranom razgovoru, portparol Bele kuće Skot Meklelan je rekao da je ceo razgovor usaglasio Seretarijat za odbranu - da bi se prevazišle tehničke teškoće povezane sa satelitskim prenosom. Meklelan je odbacio sugestije da su vojnici naučeni šta da kažu, naglasivši da su to bili njihovi lični odgovori.

XS
SM
MD
LG