Linkovi

Novinari o početaku razgovora o konačnom statusu Kosova


Ujedinjene nacije su prošle nedelje preporučile početak razgovora o konačnom statusu Kosova. Novinar Glasa Amerike, Džudit Lejtam, u Međunarodnom pres klubu je razgovarala sa nekolicinom novinara o složenosti predstojećih pregovora, koji pretpostavljaju i mogućnost nezavisnosti pokrajine. Britanski novinar i izveštač iz Ujedinjenih nacija, Ian Vilijams, ukazuje da međunarodna zajednica već godinama odlaže raspravu o konačnom statusu Kosova.

«Rezolucije koje određuju sadašnje stanje, protektorat Ujedinjenih nacija nad Kosovom, namerno su bile veoma neodređene. Mnoga pitanja su zamagljena, da bi se osiguralo da Rusi i Kinezi ne stave veto i ne sateraju Miloševića uza zid. U međuvremenu se sve iskomplikovalo s obzirom da se prvobitne žrtve, kosovski Albanci, ne odlikuju sopstvenom trpeljivošću i praštanjem Srbima i drugim manjinama. To je stvar koju svi žele da odlože, ali je izvesno da u Ujedinjenim nacijama postoji osećaj da na kraju to treba da krene u pravcu nezavisnosti.»

Aferdita Keljmendi, direktor Radiotelevizije «21» u Prištini, kaže da ubedljiva većina stanovnika Kosova hoće nezavisnost i da bi konačni status trebalo da bude nešto o čemu će da se dogovore kosovski Albanci i kosovski Srbi, a ne političari iz Beograda.

«Manjinska prava su nešto što treba da obezbedi Ustav Kosova. Ukoliko postoje neke prepreke na Kosovu, isto tako postoje i prepreke koje postavlja politika Srbije. Problem kosovskih Srba je to što mnogo godina nisu seli za sto sa kosovskim Albancima da porazgovaraju o svojim problemima. Među njima je uvek bila Srbija. Obe strane treba direktno da pristupe jedna drugoj.»

Britanski novinar Ian Vilijams zapaža da je, sem velike političke zategnutosti između kosovskih Albanaca i Srba i drugih manjina, ekonomska situacija na Kosovu beznadežna, iako pojedini analitičari ukazuju da bi eventualno učlanjenje u Evropsku uniju donelo promene.

«To je velika nagrada kojom se svi oni primamljuju već izvesno vreme. Slični problemi postoje u svim balkanskim državama. Prostor je premali i nacionalne granice bi ometale protok robe. Čak i u čekaonici za Evropu, budućnost im je daleko povoljnija nego da su van nje. Sve što se kreće u pravcu razjašnjenja njihovog statusa će da pomogne, jer su u ovom trenutku na ivici pakla.»

Strani novinari u Vašingtonu kažu da je razrešenje statusa Kosova samo početak veoma dugog procesa koji će biti pažljivo nadgledan. Svi oni misle da će NATO, američke trupe i Međunarodne policijske snage na Kosovu, verovatno biti potrebne još neko vreme.

XS
SM
MD
LG