Linkovi

Kina lansirala drugi svemirski brod sa ljudskom posadom


Kina je lansirala svoj drugi svemirski brod sa ljudskom posadom. Analitičari kažu da kineska komunistička vlada nastoji da time poveća svoj prestiž.


Shenzhou 6 is joined by Long March CZ-2F rocket at launch tower" hspace=2 src="/serbian/images/ap_china_shenzou_6_rocket_210.jpg" width=225 align=left vspace=2 border=0>Raketa Šenžu 6 uzletela je sa pustinjskog kosmodroma u kineskoj severozapadnoj pokrajini Gansu, na zadatak za koji kineski funkcioneri kažu da bi mogao da traje pet dana. Dok je predsednik Hu Djintao u Pekingu posmatrao prenos lansiranja, astronauti Fei Djunlong i Nie Haišeng krenuli su na put tokom kojeg će 80 puta obleteti oko zemlje raketom konstruisanom po ugledu na stariji ruski model tipa Sojuz. Ovo lansiranje učvrstilo je mesto Kine u svemirskim istraživanjima. Prvo uspešno lansiranje kineske ljudske posade obavljeno je 23. oktobra 2003., kada je pukovnik Jang Livej obleteo oko zemlje nekoliko puta, više od četiri decenije pošto su to učinili sovjetski i američki astronauti. Posmatrači su ovo novo lansiranje protumačili kao još jedno nastojanje kineskih komunističkih lidera da poboljšaju ugled svoje vlade. Nezavisni konsultant za pitanja svemirskih istraživanja, penzionisani američki inženjer astronautike Džejms Oberg, kaže da će ovaj i naredna lansiranja imati veliku komercijalnu i političku vrednost za kinesko rukovodstvo:

”Ovo povećava vrednost svakog komada visokotehnološke robe koju Kinezi nameravaju da prodaju inostranstvu. To povećava i psihološku vrednost svakog sistema naoružanja koje Kina poseduje ili namerava da proda drugima. Takodje povećava značaj svake izjave ili obećanja, i - bojim se da kažem - svake pretnje, koju kineski diplomati budu izneli u inostranstvu.“

U svom govoru na uzletištu, kineski premijer Ven Djiabao rekao je da njegova zemlja namerava da koristi svoj svemirski program u miroljubive svrhe, što je očigledno predstavljalo nastojanje da se ublaže medjunarodne zabrinutosti u vezi sa naglim jačanjem kineske vojne moći.

”Kineski naučni eksperimenti u svemiru u potpunosti proističu iz miroljubivog cilja, a uz to predstavljaju doprinos naučnim istraživanjima čovečanstva i napretku mira,“ rekao je Ven Djiabao.

Analitičari kažu kako se kinesko rukovodstvo nada da će svemirski program poboljšati ugled vlade u zemlji dok se Komunistička partija upinje da ostane relevantna, u vreme kada Kina sve više postaje ekonomija slobodnog tržišta, a sve manje socijalističko društvo. Lansiranje rakete Šenžu 6, sa dvojicom astronauta, obavljeno je dan pošto su lideri Komunističke partije završili sednicu na kojoj je usvojen petogodišnji plan razvoja kineske privrede.

XS
SM
MD
LG