Linkovi

Pronadjene greške u nekoliko digitalnih fotoaparata


Četiri velika proizvodjača sve popularnijih digitalnih fotoaparata objavila su da su neki od njihovih modela napravljeni sa greškom.

Vlasnicima čiji aparati su neispravni ponudjeno je da ih donesu u najbliži servis radi besplatne popravke, bez obzira na status garancije. Kompanije čiji aparati su pokazali grešku su Kenon, Fudži, Konika, Soni i Nikon.

Greške u neispravnim aparatima su skoro iste - na nekim snimcima nema nikakve slike ili je slika jako zabrljana, sa preovladjujućom ljubičastom ili zelenom bojom, naročito u uslovima povišene temperature i vlažnosti.

Neispravne kamere proizvedene su izmedju oktobra 2002. i marta 2004. godine, ali su možda prodate znatno kasnije. Troškove popravki platiće samo kompanija Soni, koja je proizvela skoro sve neispravne čipove.

Razvoj i proizvodnja foto i video čipova je veoma skup biznis pa ih zato proizvodi svega nekoliko najvećih kompanija. Drugi kupuju te čipove i ugradjuju ih u svoje modele. Kako izgleda, neispravni čipovi su bili pakovani u jeftinija, plastična kućišta, koja ne pružaju dovoljnu zaštitu od vlage u vazduhu.

U većini slučajeva trebalo je da prodje duže vreme pre nego što je vlaga prodrla u čipove, što objašnjava činjenicu da su kamere tek sada, dve-tri godine pošto su proizvedene, počele da pokazuju neispravnost.

Treba imati na umu da su neispravnosti otkrivene samo kod nekih modela, dok su drugi sasvim okej.

XS
SM
MD
LG