Linkovi

Ptičiji grip u Turskoj i Rumuniji, SZO upozorava na pandemiju


Zvaničnici Sjedinjenih država i Svjetske zdravstvene organizacije upozorili su, na početku turneje po jugoistočnoj Aziji, na pritenju ptičijeg gripa ljudskoj populaciji u tom dijelu svijeta.

U Tajlandu, genarlni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Jong Vu Li /Jong Woo Lee/ poručio je da se svijet mora pripremiti za mogućnost mutacije virusa koji bi mogao da inficira veliki broj ljudi, ističući kako Svjetska orgaizacija vjeruje da će doći do pandemije.

Zvaničnik SZO zadužen za praćenje ptičijeg gripa, Dejvid Nabaro rekao je u nedjelju da ljudi ne bi trebalo da žive u strahu jer zdravstveni radnici širom svijeta čine sve da se izbjegnu ljudske žrtve.

Od 2003. godine, ptičiji grip je bio izrok smrti 60 osoba u Aziji.

Zbog straha od širenja ptičijeg gripa, EU je zabranila uvoz žive peradi i perja iz Turske.

Zvaničnici Unije kažu da je zabrana uvedena nakon što su testovi potvrdili prisustvo virusa ptičijeg gripa u Turskoj, gdje su već spaljene hiljade prica kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Turski funkcioneri. me]utim, kažu kako je širenje zaraze zaustavljeno na vrlo malom području zapadne provincije Balikesir. Uvoz živine i živinskih proizvoda iz Turske, ali i iz Ruminije, gdje su ispitivanja u toku i gdje je ubijeno više od hiljadu ptica - zabranile su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Švajcarska, Ukrajina, Srbija, Crna Gora, i Kosovo.

EU za sada samo prati situaciju i u Rumuniji, a zabranu na uvoz živine i živinskog mesa iz Ruminije, među članicama EU, uvele su samo Grčka i Mađarska.

XS
SM
MD
LG