Linkovi

Najveća svetska izložba vojne opreme i tehnologije


Poznat kao Izložba odbrambenih sistema i opreme, ovaj događaj je prilika da se prikažu nove i buduće tehnologije – počev od novih uniformi i oružja, pa sve do bojnih brodova. Inače, ovogodišnju izložbu je obeležio dodatni trošak od 4 miliona funti, koje su potrošene na obezbeđenje ovog skupa, koga prate demonstracije protivnika globalne trgovine oružjem.

Jedinica britanske vojske je pružila dmonstraciju svojih sposobnosti na londonskim kraljevskim dokovima. Primenom novog brzog desantnog čamca, vojnici su se iskrcali na jedan ponton, prikazujući neka od najnovijih borbenih sredstava u britanskom arsenalu. Među njima je ručni bacač sa protiv-avionskim projektilom STARSTREAK, koji je laserski navođen i koji se kreće nadzvučnom brzinom, a koji može da se koristi i protiv ciljeva na zemlji. Projektil ima tri bojeve glave, koje lete brzinom četri puta većom od zvuka, ka cilju obeleženom laserskim snopom.

Projektil STARSTREAK se koristi u više borbenih sistema, uključujući i višecevni bacač. Inače, u Iraku su jako značajni roboti za uklanjanje bombi. Pod kontrolom operatera, ovaj najnoviji model robota može da zaobilazi prepreke kako bi – zahvaljujući vrlo bogatom setu alata – mogao da demontira eksplozivnu napravu. Ovaj, najveći sajam vojne tehnike održan je na lokaciji koja je bila dovoljno delika da primi čak šest ratnih brodova. Istovremeno, anti-ratni demonstranti su držani na dobrom odstojanju, kako ne bi ometali strane delegacije i oficire koji su se sastajali sa predstavnicima proizvođača i prodavcima. Prikazana su vozila, oružje, i oprema koju je izložilo više hiljada proizvođača, a neki od eksponata nemaju samo vojnu primenu. Ovo je prenosiva gorivna ćelija, koja proizvodi struju preradom vodonika, a jedini nus-proizvod je voda.

«Struja je vojsci potrebna u puno situacija, posebno za punjenje baterija, pošto sve više vojne opreme zavisi od akumulatorskih baterija. Zaista može biti problem održavati baterije napunjenim, pošto ih ima raznih vrsta – zavisno od opreme, a i teške su. Ako možemo da smanjimo težinu i broj potrebnih različitih baterija, tako što obezbeđujemo univerzalni sistem napajanja, to će mnogo pomoći.»

Na izložbi je prikazana i britanska robotizovana mini podmornica, koja je u avgustu spasla 7 ruskih podmorničara – a koja je uvek spremna za akciju.

«Ono što je dobro u vezi sa Skorpiom 45 je to što raspolaže brojnim alatima – poput rezača koji je korišćen prilikom spasavanja. U sastavu je kraljevske jedinice za podmorničko spasavanje, tako da se svakeodnevno nalazi u pripravnosti od 6 do 12 sati. Pošto može da obavlja više zadataka, u slučaju problema u vezi sa nekom od podmornica, Skorpio bi bio prvi na mesti događaja. Pomoću Skorpia bi se obavila analiza stanja podmornice – ima li oštećenja, naginjanja ili radioaktivnosti. U stanju je čak da postavi priključke za hitne situacije – koji mogu da produže opstanak posade, a u kojima ima medicinske opreme i prečišćivača vazduha, što je jako važno.»

Nove tehnologije ima za skoro svaki rod oružanih snaga – od kamuflažne opreme do oklopnih vozila, a sami borbeni sistemi liče na filmove naučne fantastike. Ovaj daljinski uređaj omogućava rukovaocu da nišani i puca iz puške ili mitraljeza sa rastojanja od preko kilometar i po. Takvi sistemi postavljeni su oko nekih od atomskih elektrana, kao sistem odbrane. Ipak, sama odluka o otvaranju vatre je i dalje pod kontrolom ljudi – a potpuno robotizovani autonomni borbeni sistemi su – za sada – u domenu naučne fantastike.

XS
SM
MD
LG