Linkovi

Kompanija «Druga šansa» demantuje da je počinjeno krivično delo


Američki sekretarijat za pravosudje istražuje navode da je jedna kompanija iz Mičigena prodavala federalnoj vladi neprobojne prsluke, iako je znala da su ti panciri defektni. Kako je otkriveno ovog meseca, time su ugroženi ne samo životi agenata tajne službe, nego i predsednika Buša i prve dame, Lore Buš.

Oni su napravljeni da bi zaštitili hiljade policajaca, američke vojnike, pa čak i predsednika SAD. Medjutim, mnogi neprobojni prsluci kompanije «Second chance» (Druga šansa) su defektni, jer njihova zaštitna struktura veoma brzo oslabi. Sada jedan bivši zvaničnik te kompanije tvrdi da je predsednikov život možda bio ugrožen u situacijama kao što su komemorativne svečanosti – inauguracija – ili bejzbol utakmice.

Stiv Kon, tužilac: «Pohlepa je prevagnula nad bezbednošću, nad zdravljem vojnika pa čak i strahom za bezbednost predsednika SAD», tvrdi njegov pravni zastupnik Stiv Kon.

U decembru 2001. godine, Aron Vestrik, glavni istraživač kompanije «Druga šansa», upozorio je mendažere da defektni prsluci ugrožavaju ljudske živote i kredibilitet kompanije.

«Strahovao sam za bezbednost policajaca» ističe Vestrik.

Sekretarijat za pravosudje pokrenuo je krivičnu istragu a više država podnelo je tužbe protiv kompanije, koja je sada pod stečajem, tvrdeći da je skrivala informacije o potencijalno oštećenom proizvodu. Te informacije su, kako tvrde neki, mogle da spasu živote.

Toni Zepetela, policajac iz Oceanside-a u Kaliforniji poginuo je 2003. godine kada je metak probio njegov pancir kompanije«Druga šansa», i presekao mu arteriju.

«Čovek ulaže tako mnogo poverenja i nade u zaštitu koju treba da vam pruži neprobojni prsluk. Ne želim da još jedna porodica prodje kroz ono kroz šta sam ja prošla» kaže Tonijeva udovica Džejmi Zepetela.

Kompanija «Druga šansa» demantuje da je počinjeno krivično delo, tvrdeći da je odmah reagovala kada je dobila dokaze da njeni panciri možda nisu dovoljno bezbedni.

XS
SM
MD
LG