Linkovi

Proizvođači vina u Francuskoj nedavno počeli berbu grožđa


Nevreme na jugu zemlje je oštetilo neke vinograde i dodatno povećalo probleme koje donosi višegodišnji pad domaće potrošnje, smanjenje izvoznog tržišta i preterana proizvodnja.

Naredni prilog je načinjen u srcu francuskog regiona poznatog po šampanjcu, u kojem se vinari nadaju da će se već iduće godine povećati prodaja njihovih proizvoda u svetu.

«Koji biste hteli da probate?», pita proizvođač u slavnoj vinariji «Vev Kliko šampanj», u kojoj služe ovo penušavo piće u nadi da će se turistima iz inostranstva dopasti i da će kupovati ovaj šampanjac kod kuće. Poput mnogih proizvođača, «Vev Kliko» se trudi da progura svoj proizvod na inostrano tržište. Razlog za to je i činjenica da Francuzi danas piju manje vina, kao i sve veća svetska konkurencija iz zemalja kao što su Sjedinjene Države, Italija, Čile, Australija i Južnoafrička Republika. U krivudavim podrumskim tunelima vinarije Vev Kliko, Flo Talbar je vodič koji objašnjava posetiocima detalje i metode pravljenja šampanjca - od grožđa Pino nuar i Šardone.

«Ako dodate manje šećera, dobićete bri, šampanj bri», kaže Tabar.

Proizvođači vina veruju da će zahvaljujući školovanju potrošača, prodati više proizvoda. Iako svi proizvođači šampanjca koriste isti metod, svaki vinar ima i svoje lične tajne. Tabar objašnjava da tehnika koju je najpre koristila osnivačica vinarije, madam Kliko, još u 18. veku, izdvaja ovaj šampanjac od drugih sličnih proizvoda.

«Rekao bih da je šampanjac iz Vev Klikoa sasvim poseban zahvaljujući kvalitetu grožđa i istoriji kuće. To je veoma tradicionalan proizvođač, a madam Kliko je bila veoma harizmatična i vrlo važna osoba, poslovna žena koja je vodila kompaniju u 18. veku, što je samo po sebi posebna situacija», kaže Tabar.

U nešto manjoj vinariji «Kanar-Dišen», pakuju sanduke vina koja se šalju na nova međunarodna tržišta kao što su Kina i Rusija. Proizvođači šampanjca, koji zauzimaju priličan deo francuskog tržišta, znaju da profit mogu da povećaju jedino širenjem tržišta izvan zemlje. «Kanar-Dišen» se nada da će njegov šampanjac u naredne dve godine da se nađe u radnjama u više od deset zemalja. Ostali francuski vinari se trude da postignu to isto, pokušavajući da jedinstvenost svog proizvoda pretvore u kapital. Mnoge zemlje poizvode penušavo vino, ali Francuzi tvrde da je šampanjac samo jedan, zbog čega su vodili i brojne pravne bitke da bi osigurali da naziv «šampanj» znači da to piće potiče jedino iz ovog regiona na istoku Francuske.

XS
SM
MD
LG