Linkovi

Koštunica: Radnici Kolubare i 5. oktobar otvorili mogućnost promena u Srbiji


Obraćajući se radnicima kopa "Tamnava" Koštunica je rekao da je u poslednjih pet godina učinjeno dosta, ali da predstoji još mnogo posla a zatim ocenio da taj posao zahteva najširi konsenzus i zapitao se kako se sada deliti kad treba brzim koracima hitati prema sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i rešavati sve druge probleme.

Ne sporeći promene u poslednjih pet godina predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da se ponovo bije bitka za Srbiju koja je 5. oktobra 2000. godine rekla gde želi da ide i upozorio da nema strateškog vođenja zemlje i sagledavanja ciljeva osim onih koje se, lakonski, navode kao članstvo u Evropskoj uniji i evropske integracije.

Na petu godišnjicu demokratskih promena Glavni odbor Tadićeve Demokratske stranke odlučio je da ta partija do daljnjeg izađe iz Parlamenta jer su joj ukradena dva poslanička mandata i da zato ne treba svojim učešćem da legitimizuje pravno nasilje, a zatim ocenio da nasilno održavanje većine u skupštini vodi radikalizaciji političkih prilika u zemlji i urušavanju demokratskog potencijala Srbije.

Srpski premijer Vojislav Koštunica ocenio je da napuštanje Parlamenta poslanika Demokratske stranke nije dobra odluka, da je marketinški motivisana i da u ovom istorijskom trenutku svako deljenje usporava kretanje zemlje prema Evropi.

A na tom putu ka Evropi, upozorio je šef Misije OEBS-a u Beogradu Mauricio Masari, neopohodno je ostvariti punu saradnju sa Haškim tribunalom, podstaći ekonomski razvoj, ojačati borbu protiv korupcije i konsolidovati vladavinu prava.

XS
SM
MD
LG