Linkovi

Metamfetamin najveći problem narkomanije u Sjedinjenim Državama


Situacija je posebno loša u sredinama u kojima se to ne očekuje: na ruralnom Srednjem zapadu. Matamfetamin je probalo 12 miliona Amerikanaca, a milion i po ga koristi redovno. Kris Rajs, stomatolog na Stomatološkom fakultetu Univerziteta države Misuri u Kanzas Sitiju, radi u jezgru nove metamfetaminske epidemije na američkom Srednjem zapadu.

«Zubi im istrule do linije desni ili se lome», objašnjava ovaj stomatolog, objašnjavajući da pušenje metamfetamina izaziva veoma brzo propadanje zuba. To sve više vidimo u ruralnim delovima, nego ovde u gradu.»

Narednik Džejson Grelner radi u odeljenju za borbu protiv droge u policiji Okruga Frenklin, u blizini Sent Luisa u Misuriju. Zahvaljujući centralnom položaju te države i mreži međudržavnih saobraćajnica, grupe kriminalaca koje šire metamfetamin su počele da se okupljaju početkom 1990-ih.

«Ovde imate velika ruralna područja na koja ljudi mogu da dođu i prave metamfetamin», kaže Grelner.

Ta droga se jednostavno pravi od materijala kojih ima u slobodnoj prodaji. Glavni sastojak je pseudo efedrin, koji se lako kupuje kao lek protiv nazeba. Upravo zbog toga, u nekim državama su uvedena ograničenja na prodaju lekova za prehladu.

«Metamfetamin možete da skuvate ili napravite lakše nego kolač od čokolade», kaže Grelner, koji godinama radi sa zavisnicima od ove droge.

«Oni imaju problem sa samopoštovanjem, jednostavno se odriču života. Napuštaju porodicu, odlaze od kuće, ostavljaju svaki posao koji nađu i počinju da preživljavaju zaviseći od droge», kaže Grelner.

Velika zavisnost od metamfetamina je gotovo uništila život Marku Hindriku i njegovoj porodici. On je spravljao metamfetamin u štali i živeo sa suprugom koja je takođe bila narkoman i dvoje dece.

«Bio sam jedan od najvećih lažova, prevaranata, lopuža, na planeti. Bio sam jedan od najgorih. Shvatio sam da postoji život i van toga i da, ako ste se navukli na ovo, morate da se otkačite i počnete normalno da živite», kaže ovaj bivši zavisnik.

Zavisnost od ove droge može da ima teške posledice i za porodicu i za korisnika. Socijalne službe za rad sa decom na Srednjem zapadu, izveštavaju o povećanju broja dece koju treba odvojiti od roditelja koji upotrebljavaju metamfetamin.

«Mnogo zavisi od volje samog deteta. Imamo slučajeve posttraumatskih poremećaja, anksioznosti, ponekad depresije, sve vrste poremećaja, jer je sve to nešto najtraumatičnije što može da se dogodi nekom detetu», kaže Meri Teri.

Metamfetamin izgleda da donosi sve užase problema sa drogom u velikom gradu - u središte ruralne Amerike.

XS
SM
MD
LG