Linkovi

Ćelije i pojedini teroristi Džema Islamije deluju nezavisno 


Dok indonežanski istražitelji tragaju za informacijama o tome ko stoji iza subotnjih smrtonosnih bombaških napada na Baliju, sumnja pada na regionalnu terorističku mrežu, Džema Islamija. Stručnjaci navode da i dalje postoji pretnja od grupe Džema Islamija uprkos nedavnom napretku u pokušajima da se ona neutrališe.

Funkcioneri i bezbednosni stručnjaci navode da bombaški napadi na indonežanskom ostrvu Bali nose obeležja Džema Islamije koja je izvela slične napade širom jugoistočne Azije. Najnoviji napadi padaju gotovo tri godine pošto su ekstremisti grupe Džema Islamija izveli slični niz napada na tom ostrvu. Ti napadi su usmrtili 202 ljudi, uglavnom stranih turista. Australijski ministar inostranih poslova Aleksandar Dauner čija zemlja je izgubila blizu stotinu ljudi u bombaškim napadima na Baliju 2002. godine, navodi da je jučerašnji incident izgleda zlodelo Džema Islamije:

”Može se pretpostaviti da je ovo akcija Džema Islamije ili neke slične organizacije. Uzevši u obzir da su bombaški napadi bili koordinisani, u pitanju je očigledno teroristički napad.“

Od kako se ova islamska teroristička organizacija, vezana za Al Kaidu, po prvi put pojavila na naslovnim stranama 2001.godne, nekoliko njenih pripadnika je uhapšeno, dok su neki od njih osudjeni na smrti zbog terorističkih napada. Medju njenim akcijama su bombaški napadi na Baliju 2002. godine, eksplozije u Meriot hotelu u Džakarti 2003.godine i prošlogodišnji napad automobilom bombom ispred australijske ambasade u Džakarti. Medjutim, bezbednosni funkcioneri i stručnjaci navode da ta hapšenja nisu zadala smrtonosni udarac pomenutoj organizaciji, koja želi da osnuje islamsku državu širom pretežno muslimanskih oblasti jugoistočne Azije.

Dva ključna člana te grupe, malezijski državljani Nurdin Mohamed Top i Azahari Bin Husin, i dalje su na slobodi. Obojica su, kako se veruje, veoma vešti sa ekspozivom. Džon Harison je stručnjak za terorizam u Institutu za odbrambene i strategijske studije u Singapuru. On kaže da su na neki način uspešna hapšenja u prethodnim napadima otežala mogućnost da se aktivnosti Džema Islamije potpuno spreče.

“Postalo je teže obuzdati Džema Islamiju uglavnom zbog toga što su kontra-teroristi bili uspešni u razbijanju njene mreže i vršenju priiska te je mreža nekada poznata kao Džema Islamia rascepkana i teže je identifikovati njene članove jer je organizacija daleko fluidnija.“

Neki bezbednosni stručnjaci kažu da Džema Islamija više ne operiše po tradicionalnom principu izdavanja naredjenja i njegovog izvršenja. Sada ćelije i pojedini teroristi deluju nezavisno. Medjutim, njihovi ciljevi su isti - mesta na kojima se često okupljaju zapadnjaci. Subotnji napadi na Baliju su se odigrali u restoranima sa pretežno stranom turističkom klijentelom. Bezbednosni funkcioneri navode da je subotnji napad bio manjih razmera od bombaških napada 2002. godine koji su imali za cilj prepune noćne klubove.

Harison kaže da bi ovo moglo da znači da je sposobnost Džema Islamije da uzrokuje destrukciju umanjena. Prošlog meseca indonežanski predsednik Susilo Bambang Judhojono je upozorio na nove terorističke napade, primetivši da je Džema Islamija u prošlosti napadala u drugoj polovini godine. Medjutim, on nije specifično naveo neposrednu pretnju na neki odredjeni cilj. Indonežanski susedi su stali uz Džakartu u ovoj najnovijoj tragediji.

Zemlje jugoistočne Azije su povećale bezbednosne mere nakon tih napada i obećale da će nastaviti da pomažu Indoneziji u borbi protiv terorizma. Američka vlada je preko ambasade u Džakarti saopštila da će saradjivati sa indonežanskom vladom u cilju poraza terorizma. Takodje je upozorila svoje gradjane da još uvek postoji mogućnost da bi Amerikanci i drugi stranci mogli biti mete napada u Indoneziji i drugim delovima jugoistočne Azije.

XS
SM
MD
LG