Linkovi

Nema nedodirljivih: Predsednik Buš izgubio važnog saveznika u Kongresu


Krivična optužba protiv teksaškog kongresmena Toma Dileja -- vodje republikanske većine u Predstavničkom domu -- verovatno će iskoplikovati pokušaje presednika Buša i njegovih republikanskih istomišljenika u Kongresu da učvrste politički uticaj koji je populjan zabrinutošću američke javnosti zbog rata u Iraku, a i zbog sporog reagovanja saveznih organa posle uragana Katrina.

Kongresmen Dilej ima kritičnu ulogu u sprovodjenju republikanske agende u Kongresu od kada je Rrpublikanska stranka preuzela kontrolu u oba doma Kongresa 1994. Medjutim, pošto je velika porota u Teksasu podigla optužnicu protiv Dileja zbog - kako se tvrdi - prekršaja zakona o finansiranju izborne kampanje, Tom Dilej je morao, barem privremeno, da se povuče sa dužnosti kongresnog vodje, mada će i dalje zadržati poziciju Kongresmena.

“Što se tiče optužbe, na mojoj strani su činjenice, zakon i istina kao što je to uvek i bilo tokom proteklih 10 godina dok su moji protivnici iznosili lažne tvrdnje o meni.”

Optužnica protiv Dileja je poslednji u nizu republikanskih poraza u poslednje vreme. Vodja Republikanaca u Senatu Bil Frist suočen je sa istragom zbog prodaje akcija, mada on tvrdi da u toj transakciji nije bilo ničeg protivzakonitog. Mada su i demokratski zakonodavci poslednjih godina imali problema u domenu etike, oni tvrde da problemi Toma Dileja odražavaju aroganziju rebpulikanske moći. Vodja Demokrata u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi iz države Kalifornije, kaže:

“Krivična optužba protiv vodje većine Dileja najnoviji je primer da su Republikanci u Kongresu opterećeni kulturom korupcije.”

Tom Dilej, čiji nadimak ”čekić“ govori mnogo o njegovom političkom stilu, pokazao se vrlo efikasnim u obezbedjenju pordške za predsednikove planove u Kongresu tako da neki Republikanci brinu da bi njegov odlazak mogao negativno da se odrazi na dalje sprovodjenje prioriteta Bele kuće. Ali portparol Bele kuće Skot Meklelan kaže da je predsednik Buš rešen da svoje planove gura i dalje.

“Republikaska stranka, posebno pod voćstvom ovog predsednika, radi na tome da učini prave stvari za američki narod. Zalažemo se agendu koja je doprinela boljem kvalitetu života svih Amerikanaca.”

Optužnica protiv Dileja mogla bi da naudi Republikancima dok se pripremaju za kongresne izbore iduće godine, kaže politički analitičar Stjuart Rotenberg:

“Ni jedan član Kongresa ne želi da se njegovo ime nadje u rečenici u kojoj je reč ”optužnica.“ Kad lider na visokom nivou ima zakonskih problema, nije samo on u škripcu nego i čitava stranka.“

Najnovije ankete javnog mnjenja pokazuju da javna podrška predsedniku Bušu slabi zbog situacije u Iraku i sporog saveznih organa posle uragana Katrine. Profesor političkih nauka na univerzitetu države Merilend, Vilijam Galston, smatra da će predsednik Buš - čiji mandat ističe 2008. -- dati sve od sebe naredne godine da maksimalizuje svoj politički uticaj.

“Posle kongresnih izbora u novembru 2006. sva politička energija Amerike usmeriće se na predsedničke izbore 2008. na kojima obe stranke imaju šansu. Stoga predsednik mora što više da odradi od sada do idućeg leta jer mu vreme za akciju rapidno izmiče.”

XS
SM
MD
LG