Linkovi

Američki senat sa 78 glasova za prema 22 glasa protiv potvrdio imenovanje sudije Džona Robertsa


Američki senat je sa 78 glasova za prema 22 glasa protiv potvrdio imenovanje sudije Džona Robertsa za 17. predsedavajućeg Vrhovnog suda SAD. Roberts će na tom položaju naslediti pokojnog Vilijama Renkvista kada Vrhovni sud počne svoje redovno zasedanje u ponedeljak.

Ishod glasanja u Senatu je unapred bio poznat pošto su neki demokratski senatori već saopštili da će se pridružiti republikanskoj većini i podržati sudiju Robertsa. Medju njima je bio i vodeći demokrata u senatskom odboru za pravosudje, Petrik Lejhi iz Vermonta, koji se obratio prisutnima nekoliko minuta pre glasanja.

«Ako mogu lično da se obratim sudiji Džonu Robertsu, koji će uskoro biti predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts – obavljajte svoju dužnost u ime svih Amerikanaca.»

Kada se po prvi put bude pojavio u ulozi predsedavajućeg Vrhovnog suda, 50-ogodišnji Džon Roberts će biti medju najmladjim sudijama na čelu najvišeg suda u zemlji. To će mu omogućiti da utiče na odluke Vrhovnog suda godinama, pošto članovi tog tela služe doživotno. Lider demokratske manjine u Senatu, Heri Riid iz Nevade, bio je medju demokratamna koji su glasali protiv sudije Robertsa.

«Protiv svoje volje, zaključio sam da ovaj kandidat ne zadovoljava standarde koji bi opravdali moj glas u prilog potvrdi njegove nominacije.»

Senator Rid je izrazio zabrinutost povodom stavova sudije Robersta o gradjanskim pravima tokom njegovog rada u administraciji predsednika Ronalda Regana. Na pretresu o potvrdi njegove nominacije, Roberts je rekao da je njegov rad u to vreme odražavao stavove administracije. Lider republikanske većine u Senatu, Bil Frist iz Tenesija, izrazio je mišljenje mnogih senatora kada je rekao:

«Sudija Roberts će biti veliki arbitar u Vrhovnom sudu. On će biti pravičan i otvoren. On će se zalagati za načela i predvoditi svojim primerom.»

Senat sada očekuje da predsednik Buš imenuje kandidata koji će zameniti sudiju Sandru Dej O'Konor koja odlazi u penziju. Očekuje se da će pretres za tog kandidata biti obeležen konfrontacijom pošto je sudija O'Konor često imala odlučujući glas pri donošenju odluka Vrhovnog suda sa pet glasova za prema četiri glasa protiv. Kandidat predsednika Buša mogao bi stoga da izmeni odluke Vrhovnog suda o mnogim važnim pitanjima.

XS
SM
MD
LG