Linkovi

Svi sa kojima sam se u junu srela dali su mi obećanje da će Mladića izručiti do 5. oktobra


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte posetiće sutra Beograd i Podgoricu gde će sa najvišim zvaničnicima Srbije, Crne Gore i državne zajednice razgovarati o problemu preostalih haških begunaca.

Del Ponteova će se u Beogradu sastati prvo sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunciom, a potom sa ministrom za ljudska i manjinska prava SCG Rasimom Ljajićem. Prema ranijim najavama iz Haga, Del Ponteova će se uveče u Podgorici sastati sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, a u četvrtak ujutru sa premijerom Milom Djukanovićem.

Glavna haška tužiteljka iz Podgorice putuje u Zagreb gde su planirani susreti sa premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom i predsednikom Stjepanom Mesićem.

Del Ponteova u posete SCG i Hrvatskoj dolazi uoči sastanka Saveta minsitara EU na kojem bi, 3. oktobra, trebalo da izvesti šefove diplomatija 25 zemalja članica o saradnji zemalja regiona sa Tribunalom u Hagu. Na tom sastanku Savet ministara EU trebalo bi da usvoji mandat za pregovore sa SCG o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU, dok Hrvatska očekuje zeleno svetlo za početak pregovora o pristupanju.

Isporučivanje Hagu Mladića glavni uslov međunarodne zajednice

Pre dolazak glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte u Beograd i dalje se tvrdi da je hapšenje i isporučivanje Hagu generala Ratka Mladića glavni uslov međunarodne zajednice koji srpske vlasti nisu ispunile.

Iako je Karla del Ponte izjavila kako je u Beogradu dobila uveravanja da će general Mladić biti isporučen Hagu do 5. oktobra, savetnik srpskog premijera Vladeta Janković demantuje takve tvrdnje i dodaje da se podrazumeva da to mora biti obavljeno što pre i da oko toga postoji potpuna saglasnost zvaničnika u Hagu, Briselu i Beogradu.

Profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević izjavio je da Ratka Mladića nije lako uhapsiti i zatim napomenuo kako se sada otkriva koliki su potresi bili kad je isporučen Milošević i kakvu je strukturnu podršku on imao i koliko takvu podršku sada ima Ratko Mladić. Profesor Dimitrijević je upozorio i na izjavu budućeg ministra vojske koji je rekao da se Mladić neće predati živ.

A ministar spoljnih poslova državne zajednice Vuk Drašković otkrio je da je u nedavnim razgovorima u Sjedinjenim Američkim Državama hapšenje Ratka Mladića bilo povezano i sa Kosovom. Veoma je ključno, rekao je Drašković, kako će se postaviti tema razgovora o budućem statusu Kosova i da li će se razmatrati definitivni konačni status ili će se razgovarati o budućem specijalnom evropskom statusu i izrazio uverenje da ako general Mladić bude isporučen Hagu onda će se razmatrati ova druga opcija.

XS
SM
MD
LG